Náš tlak bude stoupat, prohlásil na Staromáku Landa. Klaus řekl, že se nenechá očkovat

Vláda situaci nezlepšuje, ale zhoršuje, jsou přesvědčeni organizátoři demonstrace, kterou svolali na neděli na Staroměstské náměstí v Praze. Zástupci organizace Chcípl PES, zpěvák Daniel Landa, bývalý prezident Václav Klaus, řada restauratérů, podnikatelů, maturantů i lékařů chce znovu otevřít Česko do 23. ledna. Protestů se zúčastnilo přes dva tisíce lidí. Organizátoři vyzývali k tomu, aby lidé měli roušky, ti se jim ale vysmáli.

„Jsme mírové shromáždění, shromáždění míry, a ne násilí,“ řekl v úvodu demonstrace zpěvák Daniel Landa. „Slibuji, že pivovar nikdy nezavřu. Nikdy nebudu kontrolovat, jestli budete očkovaní, čipovaní nebo testovaní. Vždy ke mně přijdete,“ podotkl Jiří Janeček z pivovaru Malý Janek v Jincích.

„Pojďme do 23. ledna kompletně otevřít Českou republiku, probuďme se do 14 dnů v normálním světě. Jsme šikovný národ, jen nás nesmí řídit nemehla,“ dodal Janeček.

„Jak jste naložili s naši důvěrou?“ Ptal se ve svém projevu zástupců státu Jakub Olbert, majitel rebelujícího Šeberáku. „Zklamali jste. Při zatýkání vašich voličů mlčíte. Umožnili jste jedinému člověku zdevastovat naše životy. Vyzývám vás, okamžitě zrušte veškerá nařízení. Otevřete ekonomiku, školy, zaveďte program na ochránění rizikových skupin a odejděte,“ požadoval Olbert.

Bábek vyzval k demisi vlády

Na demonstraci promluvili lidé ze sportovních odvětví, lékař Jiří Beran, ale například i herec Michal Suchánek. „Je těžké dodržovat restrikce, když jste existenčně nebo morálně na konci. Jde o míru zodpovědnosti a svobody. Už nechci přežívat, ale žít. Je dobře, že jste přišli,“ řekl Suchánek.

Na protestu byly představeny i webové stránky, které mají pomoci podnikatelům. Vznikl web Fond popotahovaných, kam mohou lidé přispívat těm, kteří dostali pokutu za rebelování, a také webové stránky otevřeno.net, kde právníci poskytují lidem bezplatně právní pomoc. Předseda Asociace podnikatelů Radomil Bábek navíc vyzval k demisi vlády.

„1,5 milionu studentů a žáků je odepřena plnohodnotná výuka. Žádáme zpět výuku i kroužky bez roušek a očkování,“ uvedla představitelka iniciativy Vraťme děti do škol. „Doma přes obrazovku se nikdy nic nenaučíme,“ dodal maturant Matěj Gregor s tím, že se všichni, které zastupuje, chtějí vrátit do škol. „Proč nám to nedovolí?“ tázal se a vyzval ministra školství Roberta Plagu, ať s nimi komunikuje i jinak než přes Instagram.

Klaus: Očkovat se nenechám

„Andreji, kde jsi, že tu nejsi s námi? Psal jsem vám na Twitteru. Jsme tu všichni a jsme sjednocení,“ vzkázal ironicky Babišovi jeden z organizátorů.

Na demonstraci promluvil i bývalý prezident Václav Klaus. „Uzavírání společnosti k ničemu nevede. Poprvé v historii jsou izolováni zdraví. Žádná zázračná vakcína neexistuje. Všichni si musíme vytvořit svou přirozenou imunitu. Očkovat se nenechám,“ uvedl Klaus.

Dodal, že na Staroměstském náměstí byl proto, aby ukázal svou bezvýhradnou podporu demonstrantům. „Už toho bylo dost. Nejsem dezinformátorem, ale to, co vidím, je v rozporu s tím, jak to vidí naše vláda a její experti. Plošné zákazy ničemu nepomáhají. Koronavirus si dělá, co chce sám, bez ohledu na to, jak PES ministra Blatného štěká. Zásahy vlády mají vliv na naši ekonomiku, finance i duši našeho národa,“ uvedl Klaus ve sém projevu.

Na závěr protestu zazpíval Daniel Landa hymnu a spolu s organizátory demonstranty vyzval, ať se v poklidu rozejdou. „Toto není konec, ale začátek. Náš tlak bude stoupat,“ vzkázal Landa vládě.

Do 23. ledna chtějí otevřít Česko

Skupina rebelujících hospodských, ale i jiní podnikatelé či maturanti chtějí do 23. ledna otevřít Česko. Protestu se zúčastnilo přes dva tisíce demonstrantů napříč profesemi, což je větší počet, než byl povolený.

„Neexistuje žádná zákonná možnost, jak preventivně zakázat demonstraci. Akce byla správně nahlášená dle aktuálních vládních opatření. Opět ale dorazilo více lidí, než organizátor ohlásil,“ upozornil na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib.

Na akci dohlížely dvě stovky policistů spolu s pořádkovou jednotkou, kterou si objednali sami organizátoři. „Na místě budeme mít přichystané určité množství roušek, aby si je lidé, kteří si je doma zapomněli, mohli nandat. Chceme je k tomu motivovat tak, že si fixou mohou napsat na roušku vzkaz vládě. Budeme se snažit, aby akce proběhla co nejklidnější formou,“ uvedl před začátkem demonstrace v rozhovoru pro CNN Prima NEWS organizátor Libor Vondráček s tím, že se budou snažit i o to, aby lidé dodržovali rozestupy.

Demonstrace má podle něj donutit vládu k tomu, aby zahájila co nejdřív dialog a zavedla takový program, jenž bude jednoduchý a efektivní na vyplácení všem profesím, které se kvůli opatřením dostaly za pomyslné mříže. Protestující také chtějí, aby vláda přehodnotila opatření a vyhlašovala je cíleně. „Některá omezení podle mnohých nejsou zas tak nezbytná a mají vedlejší škody a negativní efekty,“ podotkl Vondráček.

Vondráček: Více bychom riskovali, kdybychom mlčeli

Podle něj by lidé více riskovali mlčením než tím, že se protestu zúčastnili. „Například demonstrace v Polsku nebo Bělorusku ukazují, že z hlediska epidemie nejsou příliš velkým rizikem. Za daleko větší riziko bychom považovali, kdybychom mlčeli, lidé se nesešli a užírali se svými problémy. Nemyslím si, že videokonference by pro současnou situaci a pro to, jak vláda ignoruje každého, kdo si stěžuje, byly dostatečné, aby se přístup změnil,“ upozornil Vondráček.

Dodal, že předpokládá, že lidé, kteří pociťují, že jim není dobře, na Staroměstské náměstí nedorazili, a očekával také převážně účast mladších ročníků. „Jestli se tam někdo nakazit může, nebo nemůže, by lépe řekl nějaký lékař, ale my uděláme vše pro to, aby se k sobě lidé chovali tak, aby se to nestalo. Lidi samozřejmě vědí, že pokud přijdou, budou mít větší riziko nákazy, než kdyby byli zavření doma, to je logické. Nikdo ale nemůže pořád sedět zavřený doma,“ popsal ještě před akcí předseda Svobodných Vondráček.

Tagy: