Klaus: Vrací se měkký komunismus. Lidé jsou zbavováni postů a raději mluví opatrně

Stav veřejných financí podle bývalého prezidenta Václava Klause zásah potřeboval, vládní tzv. ozdravný balíček to ale nenaplnil. Označil ho za Stanjurův „balíčíček“. V podcastu Chuť moci komentátora CNN Prima NEWS Thomase Kulidakise exprezident mluví také o nutnosti opustit průběžný důchodový systém či o plíživém omezování svobody slova.

Václav Klaus řekl, že nezná slovo dezinformace. Neuznává ho, považuje ho za nesmysl a necítí potřebu se vůči němu vymezovat. „Někdo má pocit, že smí definovat, co je správná informace, a všechno ostatní je dezinformace. Takže pro mě toto slovo vůbec nepadá v úvahu, abych ho použil,“ poznamenal bývalý prezident v podcastu Chuť moci.

ČTĚTE TAKÉ: Stanjura je žába na prameni, s ním se Česko eura nikdy nedočká, kritizoval Peksa

Nejméně polovinu éry po listopadu 1989 jsme podle něj prožívali období svobody slova, Klaus ale podle svých slov cítí, že jí ubývá. „Někteří lidé jsou zbavováni svých postů, zbavováni svých pozic v těch či oněch sférách, studenti mají problém, aby byli přijati tam či onde,“ domnívá se.

Svoboda slova „v tom klasickém smyslu“ se podle Klause v dnešní době v Česku i v Evropské unii začíná blížit tomu, co jsme prožívali v závěru komunismu. „Ne, co jsme prožívali v 50. letech, o tom vůbec nemůže být řeč. Ale míra toho, co se děje s našimi dětmi ve školách, co se smí a nesmí, opatrnost, že rodiče říkají: tohle neříkej ve škole, už se začíná blížit tomu měkkému, úplně závěrečnému komunismu,“ tvrdí exprezident.

Volby do europarlamentu budou o ničem

Koho bude volit v nadcházejících volbách, Václav Klaus prozradit nechce. Zároveň se ale v odpovědi na tuto otázku dotkl zamýšlené korespondenční volby: „Ještě nemáme korespondenční volbu, z toho plyne, že volby jsou tajné. Ale pořád ještě to nemáme, tak není důvod, abych vám říkal, koho budu volit.“ Korespondenční volba by podle něho tajnost volby ukončila.

K TÉMATU: To je něco tak drzého. Klaus se na CNN Prima NEWS tvrdě pustil do Fialy kvůli výrokům o zemědělcích.

Volby do Evropského parlamentu nebudou o „fatálním problému, jak se pohybovat v evropské integraci“, míní Klaus. „Já striktně odlišuji Evropu od evropského integračního procesu. Ten evropský problém v těchto volbách nebude nastolen. Žádná strana ho nevypointuje, žádná strana ho nevyhrotí, takže ty volby budou v podstatě o ničem,“ říká s tím, že se strany budou pouze předhánět, kdo řekne víc politicky korektních, nebo naopak politicky nekorektních výroků. Problém definuje jako směřování od integrace k unifikaci.

Raději Fiala z SPD než Stanjura

ODS je pro svého někdejšího zakladatele už dlouhodobě nevolitelná. „Četli jsme před dvaceti lety články nebo knížky, které o tom psal Petr Fiala, a v těch se zdálo, že se na evropskou integraci dívá racionálně. Už to absolutně opustil,“ říká Klaus. Ale dodává, že do podcastu nepřišel proto, aby na ODS nadával: „Já ji nepoznávám.“ Strana je prý dnes víceméně eurofederalistická. „Tím, že se spojili do té trojkoalice Spolu, dali jasně najevo, že jim o žádné prosazení svého konkrétního názoru proti eurofanatické TOP 09 nejde,“ říká Václav Klaus.

Připouští, že část bývalých voličů ODS může získat SPD. Připomněl, že druhý muž této strany Radim Fiala byl dříve členem ODS: „Potenciál něčeho takového tam asi je a já myslím, že lepší dát ten hlas Radimu Fialovi než Stanjurovi.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus nezvládl odcházení z politiky, říká Pečinka. Zhodnotil i možnou koalici ODS s ANO

Tagy: