KLDR udeřila proti Jižní Koreji. Armáda zničila most mezi zeměmi a nabrala 1,4 milionu vojáků

Vůdce Kim Čong-un na inspekci severokorejské armády

KLDR přerušila spojení s Jižní Koreou

Severní Korea ve čtvrtek potvrdila, že její ústava nyní označuje sousední Jižní Koreu jako nepřátelský stát. Pchjongjang podle agentury AFP potvrdil ústavní změnu, kterou letos slíbil severokorejský vůdce Kim Čong-un. Severní Korea podle Reuters rovněž oznámila, že v souvislosti se vzrůstajícím napětím požádalo o vstup do armády dalších 1,4 milionu lidí.

Změnu ústavy patrně schválilo Nejvyšší lidové shromáždění a je v souladu s dřívějším slibem severokorejského vůdce Kim Čong-una, že z ústavy zmizí znovusjednocení Korejského poloostrova coby národní cíl, informuje Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Blízký východ v plamenech. Izrael udeřil na syrský přístav. USA bombardovaly rebely v Jemenu

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení uvedlo, že Soul změny severokorejské ústavy „rázně odmítá“ a nepoleví ve svém úsilí o mírové znovusjednocení.

Severokorejská agentura KCNA předtím informovala, že armáda v úterý vyhodila do povětří šedesátimetrové úseky silničního a železničního spojení s Jižní Koreou a označila to jako nevyhnutelný a legitimní krok podniknutý v souladu s požadavky ústavy, která „jasně definuje Korejskou republiku jako nepřátelský stát“.

Podle Reuters ve čtvrtek pořízené snímky zveřejněné firmou BlackSky ukazují, že silnice vedoucí do severokorejského pohraničního města Kesong má narušenou vozovku.

Silniční a železniční spojení mezi oběma zeměmi tak bylo zcela přerušeno, což je podle KCNA součástí „postupného úplného oddělení“ severokorejského území od jihu. KCNA s odvoláním na zástupce severokorejského ministerstva obrany uvedla, že země podnikne další kroky k „trvalému opevnění jižní hranice“.

Kim už v lednu vyzval ke změně ústavy tak, aby neobsahovala jako cíl ve vztazích s Jižní Koreou znovusjednocení. Kim Soul obvinil z tajné spolupráce se Spojenými státy s cílem přivést ke zhroucení jeho komunistický režim.

MOHLO BY VÁS ZAJMAT: Ukrajinský dron se slitoval nad ruským vojákem. Shodil mu vodu a instrukce, jak se vzdát

Tagy:
Jižní Korea Severní Korea Soul Kim Čong-un politika mezinárodní vztahy ústava vláda Reuters Korejský poloostrov Korejská centrální zpravodajská agentura Nejvyšší lidové shromáždění