Klimatická změna je tu, hájil Green Deal Kučera. Je to zelená sebevražda, namítl Nacher

 Místopředseda TOP 09 Michal Kučera a místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Patrik Nacher

360° (199)

Společnost má být ztotožněna s bojem proti klimatické změně, protože s jejími následky se setkáváme dnes a denně. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl poslanec a místopředseda TOP 09 Michal Kučera. Podle kolegy ze Sněmovny a místopředsedy hnutí ANO Patrika Nachera však boj proti změně klimatu má smysl pouze na celosvětové úrovni a „ekonomická sebevražda Evropy“ ničemu nepomůže.

„S důsledky klimatické změny se setkáváme dnes a denně – obrovská sucha, prudké bouře. Proto ta opatření zavádíme. Pokud se s nimi mají lidé ztotožnit, je nutné, aby drasticky nedopadly na domácnosti a běžné lidi,“ sdělil Kučera, podle kterého současná vláda dělá maximum pro to, aby dopady Green Dealu na střední třídu byly co nejmenší.

ČTĚTE TAKÉ: Firmy kritizují český Green Deal. Zbytečně zdražovat nebudeme, namítá premiér Fiala

Patrik Nacher sice připustil, že klima se mění, ale zdůraznil, že podle něj má smysl proti změně bojovat pouze na celosvětové úrovni. „My v Evropě tady spácháme ekonomickou sebevraždu, ale jinde se nic nezmění. Pouze nám klesne konkurenceschopnost a celý svět nám uteče,“ řekl Nacher. Míní, že Green Deal klima paradoxně ještě více poškodí.

„V důsledku klimatických opatření tady začnou zanikat například ocelárny a přesunou se do Asie. A co se stane pak? My tu ocel budeme potřebovat dál, tak se bude dovážet, čímž se pro nás zdraží a zanecháme ještě větší uhlíkovou stopu,“ dodal Nacher.

Kučera ale připomněl, že Green Deal vznikal v jiné době, a přestože není možné obejít závazek, že Evropa do roku 2050 bude uhlíkově neutrální, řada věcí v něm se stále přehodnocuje. „Přišlo několik krizí – covidová krize, ruská agrese na Ukrajině a energetická krize. Přibyly k němu tedy další dva faktory, na které je nutné brát zřetel – bezpečnost a konkurenceschopnost. Celá řada se dnes přehodnocuje a i v tomto kontextu vnímám středeční rozhodnutí vlády,“ řekl Kučera s odkazem na odložení schválení státní energetické koncepce a dvou souvisejících klimatických dokumentů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Český Green Deal? Vláda tiše zdraží život lidem, řekla Jermanová. Kupka ji obvinil ze lži

Tagy: