Havlíček se hlásí o zásluhy za Dukovany. Jde to hlavně za naší vládou, rýpl si do Fialy

Stínový premiér hnutí ANO Karel Havlíček.

Dukovany dostaví KHNP

Bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) si připisuje zásluhy za výběr korejské společnosti KHNP ke stavbě dvou jaderných bloků v Dukovanech. Podle něj tendr připravil jeho tým, kterému následně pogratuloval. Vítěznou společnost vybrala vláda Petra Fialy (ODS) poté, co neuspěla americká společnost Westinghouse a francouzská EDF.

„Jsme rádi, že konečně došlo k rozhodnutí. Projekt Dukovany jde hlavně za naší vládou. Je dobře, že se využila opce a budou se stavět dva bloky. KHNP dalo dobrou nabídku, odpovídá při zohlednění inflace naší predikci z doby, když jsme o výstavbě rozhodli,“ uvedl Havlíček na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Turek sčítal hlasy, Kubín zapomněl, že je poslanec. Nový europarlament měl první zasedání

Zároveň si ale rýpl do vlády Petra Fialy, že nepředstavila financování celé stavby. „Měli na to 2,5 roku a neudělali v tomto nic,“ dodal někdejší ministr průmyslu, obchodu a dopravy.

Havlíček přitom byl v době svého působení ve vládě za přípravu jaderného tendru kritizován. Největší výtky směřovaly k tomu, že se ve výběrovém řízení snažil udržet ruskou společnost Rosatom. Kvůli tomu měl i změnit podmínky tendru.

Vládní politici si nicméně výběr korejské společnosti pochvalují. Projekt podle nich posílí naši energetickou bezpečnost a pomůže také s rozvojem českého průmyslu. „Od počátku průběhu tendru proto uchazečům zdůrazňujeme, že je potřeba zajistit co nejširší zapojení českého průmyslu. Rád bych také poděkoval všem účastníkům tendru. Prokázali své rozsáhlé zkušenosti a my se všemi budeme i nadále spolupracovat,“ uvedl po schválení ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Podle šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) vláda svým rozhodnutím přispěla k energetické soběstačnosti a bezpečnosti. „Projekt budou realizovat korejští odborníci a významně se zapojí i české firmy. A to vše bez účasti Ruska a Číny, jak prosazujeme dlouhodobě. Krok správným směrem pro naši energetiku,“ uvedla na sociální síti X.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šéfkou Evropského parlamentu se opět stala Metsolaová z Malty. Získala drtivou většinu hlasů

Podobně rozhodnutí vlády Petra Fialy komentoval i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Dnes jsme na vládě udělali jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v oblasti energetiky v novodobé historii. Chceme, abychom mohli mít bezpečné a cenově dostupné dodávky energií a zároveň je pro nás důležité vysoké zapojení našeho průmyslu nejen při této výstavbě v Dukovanech,“ uvedl lidovecký předseda.

Fialova vláda nás zadluží, kritizuje Schillerová

Někdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na jedné straně vítá výběr korejské společnosti KHNP k dostavbě dukovanských reaktorů. Podle ní to bude znamenat obrovskou příležitost pro české firmy a přiláká to kvalifikované pracovníky.

Na druhé straně se obává dalších výdajů, které jsou se stavbou spojené. „Je to ale zároveň investice, která se počítá ve vysokých stovkách miliard korun. Z hlediska našeho rozpočtu je to extrémní zátěž. Musíme si uvědomit, že celý dosavadní dluh je nyní 3,2 bilionu korun. A jen tato investice může po započítání úroků dosáhnout 800 miliard korun. Fialova vláda se tak stává kabinetem, který nejenže v letech 2022-2025 vytvoří nový dluh 1,2 bilionu korun, ale zároveň zaváže naši zemi k dalšímu dluhu ve výši 800 miliard korun,“ uvedla Schillerová.

S cenou 200 miliard korun za jeden blok nesouhlasí ani energetický expert a minoritní vlastník ČEZ Michal Šnobr. „A je to tu znovu. 200 miliard korun za jeden blok v dnešních cenách. V roce 2014, když se začalo s Hinkley Point, byla cena 7 miliard liber za blok. Aktuálně je cena na úrovni 2024 cca 23 miliard a zdaleka není hotovo. To je realita, není vyhnutí…“ uvedl Šnobr.

Tagy:
průmysl politika projekt Alena Schillerová Karel Havlíček Dukovany energetika vláda vláda Petra Fialy Korea Hydro & Nuclear Power energie a zdroje