Nezdar aktivistů při slavném maratonu: Přilepit se nestihli, policisté se s nimi nemazlili

Německá policie zabránila narušení berlínského maratonu klimatickými aktivisty

Klimatičtí aktivisté narušili maraton v Berlíně

Dvě minuty před startem 49. ročníku berlínského maratonu překonalo zátarasy osm aktivistů, policie proti nim však okamžitě zakročila. Členové hnutí Poslední generace (Letzte Generation) zdůvodnili svou snahu o protest neochotou spolkové vlády řešit klimatické závazky. O události informovala agentura DPA s tím, že policisté několik členů skupiny zadrželi.

Krátce před začátkem maratonu se na trasu závodu v centru německé metropole přes zábrany podařilo dostat osmi lidem, kteří se hlásí ke klimatickému hnutí. Na silnici rozlili oranžovou barvu. Policisté však zasáhli, než se podařilo protestujícím přilepit se k vozovce. Samotný závod protestní akce nijak nenarušila.

K TÉMATU: Motoristé šílí z klimatických aktivistů. Rozzuřený řidič brutálně seřezal protestujícího

Protest avizovali dopředu

Podle německého deníku Bild Poslední generace dopředu avizovala, že chce maraton přerušit. Členové skupiny prováděli protestní akce v Berlíně celý minulý týden, když mimo jiné nastříkali oranžovou barvou slavnou Braniborskou bránu ležící nedaleko cíle maratonu. Pokus o přerušení závodu byl ale zmařen v samém zárodku.

„Děláme to, protože jsme v nouzové situaci. V existenčním nebezpečí!“ uvedlo hnutí Poslední generace na sociální síti X (dříve Twitter), na které zveřejnilo video ze své akce. Skupina znovu vyzvala německé politiky, aby dělali více pro ochranu klimatu. Německo by se podle nich mělo do roku 2030 vzdát fosilních paliv. Spolková vláda nyní počítá s tím, že bude mít klimaticky neutrální hospodářství až od roku 2045.

K účasti na Berlínském maratonu, který je jedním z nejznámějších závodů tohoto typu na světě, se letos přihlásilo rekordních téměř 48 000 běžkyň a běžců z více než 150 zemí světa. Na pořádek a bezpečnost dohlíželo více než tisíc policistů. Díky jejich zásahu mohl berlínský starosta Kai Wegner (CDU) závod odstartovat podle plánu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Aktivisté zablokovali dopravu v Berlíně. Rozzlobený řidič je skropil pepřovým sprejem

Tagy:
Německo policie Berlín Twitter Bild maratonský běh vláda Spolkové republiky Německo Berlínský maraton Kai Wegner