Aktivisté obsadili letiště v Ženevě a zastavili provoz. Chtějí zakázat soukromé tryskáče

Desítky klimatických aktivistů obsadily v úterý dopoledne část ranveje na mezinárodním letišti v Ženevě a donutily letištní orgány, aby přerušily letecký provoz. Na místě zasahuje velké množství policistů, kteří se je snaží odtamtud dostat.

„Kvůli vpádu na letištní plochu je na ženevském letišti dočasně přerušen letecký provoz,“ uvedlo na Twitteru letiště krátce po poledni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vysoký stupeň nebezpečí. Meteorologové ještě zpřísnili výstrahu před bouřkami a povodněmi

Předtím se přibližně stovce klimatických aktivistů z organizací Greenpeace, Stay Grounded, Extinction Rebellion, Scientist Rebellion podařilo narušit Evropskou obchodní leteckou konferenci a výstavu (EBACE 2023), která se konala nedaleko ranvejí, napsal web deníku Blick.

Aktivistům jsou trnem v oku vystavené soukromé tryskáče. Volají po zákazu provozu soukromých letadel v rámci boje proti změně klimatu. Někteří demonstranti se proto ke strojům připoutali.

Krátce po poledni se už policii podařilo většinu aktivistů dostat z ranveje.

Letecký provoz by se měl postupně obnovit během odpoledne.

Protestující lepili na letadla nálepky připomínající varovné nápisy na krabičkách cigaret, aby je „identifikovali jako toxické předměty“, s hesly varujícími, že „soukromá letadla spalují naši budoucnost“, „zabíjejí naši planetu“ a „podporují nerovnost“.

Klimatičtí aktivisté v minulosti narušili provoz například na letištích v Eindhovenu, Mnichově, Berlíně-Braniborsku či v Amsterodamu.

Aktivisté již v minulosti blokovali i pozemní dopravu v Berlíně, video ze zásahu proti nim sledujte níže.

Tagy: