Klvaňa: Trumpův projev působil, jako by ho vařili pejsek a kočička. Ameriku bude dál rozdělovat

Politolog Tomáš Klvaňa a amerikanista Kryštof Kozák

Klvaňa a Kozák o Trumpově projevu

Trumpův projev na závěr sjezdu Republikánské strany připomínal pohádku o tom, jak pejsek a kočička vařili dort. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Tomáš Klvaňa. Podle amerikanisty Kryštofa Kozáka se Trump apelem na sjednocení společnosti snažil ještě rozšířit řady svých podporovatelů.

Přestože se Trump podle Klvani v části svého více než 90minutového projevu snažil působit prezidentsky, nakonec se překlopil do výlevu, který je na jeho mítincích obvyklý. „Byl to takový guláš. Část byla napsaná a zjevně měla sjednotit Ameriku, ale potom Trump začal říkat, co si opravdu myslí. Například napadl Nancy Pelosiovou, o které řekl, že je bláznivá,“ sdělil Klvaňa.

ČTĚTE TAKÉ: Zvrat v Bidenově kandidatuře? Prezident reálně uvažuje o odstoupení, informuje NYT

Atentát, který Trump přežil minulý týden, jej podle Klvani nijak nezměnil. „Nezapomeňme, že mu je 78. V tomto věku se lidé prostě nemění. Bude to nadále stejný Trump, jak jsme ho znali posledních deset let. Bude dál lhát a rozdělovat Ameriku,“ řekl Klvaňa.

Kozák považuje Trumpův projev za snahu o rozšíření řad podporovatelů. Má však pochybnosti, zda exprezidentova smířlivá rétorika vydrží až do voleb. „Určité kulturní a ideové rozdělení Ameriky na dva tábory se překonat nepodaří. Jak se budou volby blížit, opět začne ta negativní, emotivní kampaň,“ řekl Kozák.

Trump ve svém projevu mluvil také o tom, že chce sjednotit republikány. To se mu již podle Klvani podařilo, protože ve straně proti němu neexistuje v podstatě žádná opozice. „Sjezd byl v podstatě neformální korunovace Donalda Trumpa. Dokonce i kritici jako Nikki Haleyová jej jednoznačně podpořili. To je velký rozdíl oproti tomu, jak to probíhalo v roce 2016. Dnes ta strana v ničem nepřipomíná éru Ronalda Reagana či Bushů. Je to populistická, nacionalistická a do sebe zahleděná strana,“ dodal Klvaňa.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Trump hledá voliče u odpadlíka Kennedyho. Podpoř mě a skvěle dopadneš, vzkázal soupeři

Tagy: