Trump hledá voliče u odpadlíka Kennedyho. Podpoř mě a skvěle dopadneš, vzkázal soupeři

Donald Trump se pokouší získat podporu Roberta Kennedyho jr.

Trump oficiálně kandidátem

Americký exprezident a kandidát republikánů v boji o Bílý dům Donald Trump ani po zmařeném atentátu a lehkém střelném zranění nepolevuje ve svém úsilí vyhrát nadcházející volby. Na svoji stranu se snaží získat nezávislého kandidáta Roberta Kennedyho jr. Pokračovatel slavné dynastie odešel z Demokratické strany a nyní se pokouší uspět sám za sebe. Trumpovu snahu jej zlákat dokládá uniklý záznam, na kterém si oba kandidáti na amerického prezidenta telefonovali. Mimo jiné si v něm notovali ohledně odmítavého názoru na očkování a Trump měl Kennedymu slíbit, že pokud jej podpoří, „dopadne to pro něj skvěle“.

O tom, že Trump shání podporu u bývalého demokrata a pokračovatele proslulé politické rodiny, svědčí video, které na internet původně vložil syn Roberta Kennedyho jr., Bobby III.

ČTĚTE TAKÉ: Trumpovu kandidaturu podpořili jeho rivalové z primárek. „Nemůžeme ho zklamat,“ řekl DeSantis

Podle zámořských médií v čele s agenturou AP tvrdil, že k pořízení došlo v neděli, tedy den po atentátu na Trumpa. Krátce po sdílení bylo video sice smazáno, ale to už si v internetovém prostředí žilo vlastním životem.

Trump na záznamu vyloženě žádá Kennedyho jr., synovce někdejšího demokratického prezidenta přezdívaného JFK, aby se za něj ve volbách postavil. „Byl bych moc rád, kdybys to udělal,“ řekl Trump bývalému demokratickému politikovi. „Myslím, že by to pro tebe bylo dobré a dopadneš skvěle. A zvítězíme,“ pokračoval republikánský exprezident.

Mimo to si oba prezidentští kandidáti notovali ohledně očkování. Kennedy jr. je znám šířením konspiračních teorií o vakcinaci a Trump s ním podle všeho souzněl. „Souhlasím s tebou, chlape. S celým tím systémem je něco špatně,“ řekl mimo jiné exprezident.

Trump dále pokračoval. „Bobby, (proces) očkování má tak 38 různých vakcín a vypadá to jako dávka pro koně. Ne pro miminko. A najednou vidíš, jak se potom dítě radikálně mění. Viděl jsem to už mnohokrát,“ řekl v telefonátu Kennedymu republikánský nominant.

Střela jako největší komár, popsal atentát Trump

V telefonickém rozhovoru se oba politici zároveň bavili o neúspěšném atentátu na Trumpovu osobu. Při pokusu jej zabít ho atentátník trefil do okraje ucha. Jinak Trump vyvázl bez zranění. Exprezident zranění svému volebnímu soupeři popsal jako „největšího komára na světě“.

„Jak tomu říkají? AR-15 nebo tak něco. Je to velká puška, jsou to docela drsné pušky,“ řekl dále Trump ke zbrani, kterou měl atentátník Thomas Matthew Crooks použít.

Kennedy jr. se za video omlouvá. „Když mi prezident Trump zavolal, natáčel jsem se svým tvůrcem videí. Měl jsem mu říct, aby okamžitě přestal natáčet. Je mi trapně, že tohle bylo sdíleno,“ uvedl demokratický odpadlík na sociální síti X.

Samotný Kennedy jr. neuspěl v demokratických primárkách a rozhodl se kandidovat coby nezávislý. Jeho podpora se podle průzkumů pohybuje kolem deseti procent.

Tagy:
atentát Twitter očkování John Fitzgerald Kennedy politika Joe Biden volby vláda USA Donald Trump hlava státu Robert Kennedy Americké volby 2024 Thomas Matthew Crooks atentát na Donalda Trumpa