Sexuální skandál v církvi: Knězi říkali Svědomí Francie, z útoku ho teď obvinilo několik žen

Francouzský kněz Abbé Pierre, známý pro své celoživotní úsilí pomáhat bezdomovcům a chudým, čelí po smrti obvinění ze sexuálního napadení. Několik žen uvedlo, že se staly oběťmi jeho útoků, přičemž jedna z nich byla dokonce nezletilá. Obvinění zveřejnila nadace Emmaüs, kterou kněz založil.

Abbé Pierre, který zemřel v roce 2007, byl jednou z nejvýznamnějších postav francouzské charitativní činnosti a byl dokonce přezdíván „svědomím Francie“. Proslavil se také názory, které vzbuzovaly nadšení mezi církevními progresivisty. Byl zastáncem svěcení žen, zrušení kněžského celibátu, podporoval hnutí LGBT i adopci dětí homosexuálními páry.

ČTĚTE TAKÉ: Svatořečení je církevní Nobelovka, řekl Czendlik. Mluvil o tom, co musel „svatý influencer“ splnit

Jeho pověstí nyní otřásla závažná obvinění, která ve středu zveřejnila jeho nadace. Ta se údajně o sexuálních napadeních dozvěděla před rokem od jedné z žen a okamžitě začala zjišťovat, zda existuje více obětí.

Nadace nakonec shromáždila svědectví sedmi žen, které popisují chování kněze, jež může být kvalifikováno jako sexuální napadení či obtěžování. Jedna z nich byla tehdy ještě dokonce nezletilá. K obtěžování mělo docházet od 70. let až do roku 2005. Nadace ale předpokládá, že obětí může být ještě více.

„Toto odhalení otřásá našimi strukturami, ve kterých postava Abbého Pierra zaujímá významné místo. Každý z nás zná jeho příběh a jeho poselství. Tyto činy zásadně mění pohled na člověka, který je znám především svým bojem proti chudobě, bídě a vyloučení,“ napsala nadace.

V roce 2021 nezávislá komise pro sexuální zneužívání v katolické církvi odhalila, že asi 330 tisíc dětí bylo v průběhu 70. let sexuálně zneužíváno kněžími nebo jinými osobnostmi souvisejícími s církví ve Francii. Obvinění proti Abbému Pierrovi jsou nejnovějším z řady případů katolických duchovních velikánů, poznamenává deník France 24.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Belgická církev měla po porodu ukrást děti 30 tisícům žen. Některé nuceně sterilizovala

Tagy: