Czendlik: Svatořečení je církevní Nobelovka. Mluvil o tom, co musel „svatý influencer“ splnit

Carlo Akutis šířil na internetu křesťanské myšlenky a propagoval náboženství, pomáhal i obětem šikany. Nyní by měl být na popud papeže Františka svatořečen.

Kněz Czendlik o „božím“ influencerovi

Svatořečením se italský mladík Carlo Acutis dočká podle kněze Zbigniewa Czendlika „církevní Nobelovy ceny nebo Oscara“. Katolický kněz ve vysílání CNN Prima NEWS popsal, jaké podmínky musel chlapec, který zemřel v pouhých 15 letech, splnit, aby ho mohl papež František navrhnout ke svatořečení.

„Pokud bych měl toto ocenění k něčemu přirovnat, řekl bych, že mladík dostane církevní Nobelovu cenu nebo Oscara,“ prohlásil v pořadu Nový den Czendlik.

ČTĚTE TAKÉ: Americký hrdina byl 80 let nezvěstný. Byl pohřbený s nacisty, nyní ho čeká důstojný pohřeb

Kněz připomněl, že podmínkou pro svatořečení jsou dva činy, které církev vyhodnotí jako zázraky. „Vyléčení dívky z Kostariky bylo tím druhým případem. Musí také uběhnout více než pět let od smrti daného jedince,“ připomněl.

K papežovu rozhodnutí prý přispělo svědectví vyléčené dívky. „Podle nich se po celou dobu modlila k tomuto budoucímu svatému,“ podotkl Czendlik.

Navrženému člověku se prý v takovém případě dostane v náboženské hierarchii mimořádného postavení. „Stanete se součástí kalendáře svatých a v den stanovený Vatikánem se bude připomínat vaše jméno. Svým způsobem je to také vzkaz ostatním, že každý z nás může zůstat svatým,“ uvedl kněz s tím, že za svaté považuje i ty, kteří pomáhají zachraňovat lidské životy nebo pečují o nemocné.

Acutis, jehož ke svatořečení navrhl papež, před svou smrtí v roce 2006 šířil na internetu křesťanské myšlenky. Kromě toho pomáhal obětem šikany ve škole a rozvážel jídlo bezdomovcům.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V čele Mexika poprvé stane žena. Sheinbaumová s velkým náskokem ovládla průběžné sčítání

Tagy: