Knížák: Covidová kampaň rozdělila společnost. Budeme se z toho vzpamatovávat desítky let

Milan Knížák

Co Čech, to politik! (1216)

Umělec Milan Knížák se v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS neshodl s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem na tom, jak tvrdá proticovidová opatření by měla vláda vyhlašovat. Knížák v tomto ohledu apeloval na osobní svobodu. Podle Kubka je ale nedílnou součásti osobní svobody také společenská odpovědnost.

Milan Knížák ve vysílání CNN Prima NEWS přiznal, že už během covidu prakticky přestal sledovat veškeré zprávy. „Už mi připadá, že je to trapné. Nesnáším společnost, která rozkazuje. Nařizovat někomu něco, co ten člověk sám nechce, je špatné. Vláda má vysvětlovat, nejsme armáda. I kdyby byl rozkaz sebekvalitnější, nemáme na to právo,“ řekl.

Podle Milana Kubka se ale lidé z covidové pandemie nedostanou, dokud nebude proočkována dostatečná část populace. Dokud se tak nestane, je podle něj důležité dodržovat vládní nařízení.

„Naším společným zájmem je, aby se epidemie dostala pod kontrolu a abychom mohli opět normálně žít. Čím víc opatření budeme porušovat, tím déle epidemie bude trvat. Někteří hospodští jsou sami proti sobě,“ uvedl Kubek. Knížák je ale přesvědčen, že proticovidové restrikce společnosti ublížily ještě víc než samotný vir.

„Mimocovidvá škoda na společnosti je daleko horší než ta covidová. Ano, koronavirus je hrozba. Ale jak se rozdělila společnost? Jaké jsou následky u studentů a dětí? To jsou daleko větší škody než jedna nebezpečná nemoc. Několik desítek let se z covidové kampaně budeme vzpamatovávat,“ řekl. Kubek ale poté Knížákovi naznačil, že problém samotné nemoci až moc zlehčuje.

„Máme tu epidemii postihující celý svět. Takže je to pandemie. Ty tisíce mrtvých i jejich pozůstalí si zaslouží úctu. Je to největší katastrofa, která nás postihla v novodobé historii,“ reagoval. Následně se oba hosté neshodli na tom, co vlastně znamená pojem svoboda.

„Stát je svobodný tehdy, když jsou svobodní jeho občané. Bohatý je tak, jak jsou bohatí jeho občané,“ argumentoval Knížák. Podle Kubka ale známý výtvarník ve svém pohledu opomíjí důležitou součást svobody, což je společenská odpovědnost.

Tagy: