Landovi za kampaň děkuji. Ať se antivaxeři naočkují tajně jako ti američtí, radí Kubek

Milan Kubek

Co Čech, to politik! (1216)

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se v pořadu Co Čech, to politik! vyjádřil k fotomontážím, podle nichž lidé jako zpěvák Daniel Landa či bývalý poslanec Lubomír Volný změnili názor na očkování proti covidu. Kubek Landovi za jeho aktivity ironicky poděkoval.

Hitem sociálních sítí se v posledních dnech staly memy, na nichž známí zarytí odpůrci očkování proti covidu tvrdí, že na vakcinaci změnili názor a teď k ní naopak vybízí. Jde ale o satiru, která si má z lidí, jako je Daniel Landa či Lubomír Volný, udělat legraci.

„Já chtěl panu Landovi poděkovat za tuto kampaň, teď jste mi zkazil radost,“ řekl Milan Kubek moderátorovi CNN Prima NEWS poté, co připomněl, že jde svým způsobem o dezinformace.

„Každý, kdo se nechá naočkovat proti covidu, dělá dobrou věc. Doporučil bych příznivcům Daniela Landy, aby se podobně jako někteří zarytí antivaxeři v USA nechali tajně naočkovat a pak mohou dál demonstrovat, aspoň nikoho kolem sebe nebudou ohrožovat,“ doporučil Kubek. Zároveň také veřejnost vyzval, aby dodržovala protiepidemická opatření.

„Naším společným zájmem je, aby se epidemie dostala pod kontrolu a abychom mohli opět normálně žít. Čím víc opatření budeme porušovat, tím déle epidemie bude trvat. Někteří hospodští jsou sami proti sobě. Jestliže vláda není schopna chránit většinu občanů před menšinou, která ji ohrožuje, tak je něco špatně. Nové vládě budu držet palce,“ dodal.

Menšinou myslel právě skupiny často neočkovaných lidí, které protestují proti vládním opatřením, tedy i Landu či Volného. Oba se už k satirické očkovací kampani vyjádřily.

Landa: Satira mi nevadí

„Bohužel pro ty lidi, kteří dneska slaví, jako že to je vtipné, tak ta antikampaň je postavená na lži,“ řekl CNN Prima NEWS Volný. Sám přitom čelí trestnímu stíhání kvůli podezření z šíření poplašné zprávy v souvislosti s příspěvkem na sociální síti o léku ivermektin. V tehdejším příspěvku tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku prostřednictvím zabití pacientů.

Landa nejdřív na jeden ze satirických obrázků reagoval následovně: „Tyto a podobné lži jsou protiprávní jednání. Budeme to řešit,“ potom však své sdělení upravil na: „Tak jo, na tetanus, choleru, tyfus, meningoc. a žloutenku nejhoršího typu jsem očkovanej. Ale nejsem tečkovanej.“ Později na sociálních sítích Landa uvedl, že mu satira nijak nevadí.

„Vadí mi ale, když nějaký profil tvrdí, že je to pravda, protože se mnou právě mluvil. To už je lež a pomluva. Bránit se zatím nebudu, protože jde o falešné profily, jak jsme zjistili, ale pokud někdo konkrétní – a tak to zprvu vypadalo – bude lživě tvrdit, že se mnou právě hovořil, bránit se budu. Pomlouvat se nenechám, v tom je celá podstata,“ dodal.

Tagy: