Koalice chce sekat dotace Agrofertu. Neurážejte jeho zaměstnance, reagovala poslankyně ANO

Dotace pro velké podniky se staly třaskavým tématem pro hosty Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Koaliční politici se totiž přeli o státní peníze, které proudí do holdingu Agrofert opozičního politika Andreje Babiše (ANO). Předsedu hnutí obhajovala Margita Balaštíková (ANO), podle které je u dotací v zemědělství nejmenší chybovost. Politici se také přeli o opatření, která se dělají u penzí.

Ke zrušení dotací velkým firmám se přiklonil předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Podle něj se totiž dostávají peníze ke společnostem, které pomoc nepotřebují. „Když tady máme zástupce z hnutí ANO, tak například Agrofert má poměrně rekordní dotace. Tyto firmy následně vykážou zisk dvě miliardy korun. Když ale dostanou dotace ve výši 2,5 miliardy korun, musíme se oprávněně ptát, proč tomu tak je,“ řekl Michálek směrem k poslankyni Balaštíkové.

Ta připomněla nedávnou zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, podle které je v zemědělství nejmenší chybovost při poskytování dotací. „Je to i zásluha někdejšího ministra zemědělství Mariana Jurečky. Dotace jsou v podstatě na to, aby se vyrovnaly ceny vůči Evropské unii,“ hájila poskytování veřejných peněz velkým podnikům Balaštíková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Důstojnou mzdu by měla dostávat většina lidí. Stát se o to musí postarat, tvrdí Hraba

Zároveň se opřela do Michálka s tím, že uráží zaměstnance všech firem. „A možná i firem pana Babiše, protože i tam jsou úspěšní lidé, kteří platí daně a zaměstnávají další lidi. Mimochodem platí daně do státního rozpočtu, který jste rozstříleli na cimpr campr,“ řekla Balaštíková.

Odpovědi poslankyně ANO se vysmál europoslanec za lidovce Tomáš Zdechovský. Podle něj nelze argumentovat tím, že dotace jsou v pořádku, protože se papírově nezjistily žádné chyby. „Pro diváky televize Prima: V momentě, kdy se tu zmínil Agrofert, stoupla ve studiu teplota o čtyři stupně,“ řekl Zdechovský v narážce na hustou atmosféru okolo podniků předsedy hnutí ANO.

Kriticky se k dotacím vyjádřil i opoziční poslanec hnutí SPD Jan Síla. Podle něj je dotační politika veskrze špatná, protože narušuje trh a mění systém z tržního modelu na dotační. Tyto peníze by měly používat státního nebo veřejného zájmu, dodal Síla.

Chcete oškubat občany, kritizuje opozice

Politici se dostali také k tématu důchodů. Ministr práce a sociálních věcí Jurečka nedávno představil dílčí úpravy důchodů, podle nichž mají být mimořádné valorizace nahrazeny příspěvkem. To se nelíbí Balaštíkové, podle níž se snaží seniory znevýhodnit. „Je to první ministr práce v historii, který chce oškubat občany spadající pod jeho ministerstvo,“ řekla v Partii.

„Chce valorizaci zrušit a nahradit ji dávkami. Důchod ale není dávka. Souhlasím s tím, ať se dávky hlídají, protože je řada občanů, kteří je pobírají a nevyplatí se jim pracovat,“ dodala poslankyně hnutí ANO. Na její slova ale reagoval europoslanec Zdechovský argumentem, že podobný mechanismus jako Jurečka navrhoval v minulosti její předseda a tehdejší premiér Andrej Babiš.

Tagy: