Kupka přinesl počítadlo na lži ANO. Havlíček: Sami lžete tak, že vám nebudou stačit kuličky

Ministerstvo pro evropské záležitosti je potřeba a je důležité, aby byl hlas České republiky slyšet, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pořadu Partie Terezie Tománkové. Koaliční ministr si do pořadu také přinesl počítadlo na lži, které v debatě pronese jeho oponent. Tím byl bývalý ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (ANO), který považuje resort pro evropské záležitosti za bizarní.

V úvodu Partie na CNN Prima NEWS dostal Kupka otázku, zda stát potřebuje ministerstvo pro evropské záležitosti i v době, kdy Česká republika již nepředsedá Evropské radě. „V následujících měsících a letech se odehrají důležité změny na úrovni Evropské unie. Myslím si, že je dobré mít člověka, který se změnám bude věnovat,“ obhajoval Kupka ministerstvo, které nyní vede Mikuláš Bek (za STAN).

Ministr dopravy dále vládu hájil argumentem, že provádí úspory a nemusí proto ministerstva rušit. „Uskromňování se děje a ministerstva šetří a budou šetřit. Za loňský rok jsme ušetřili téměř tisíc úřednických míst, další změny určitě přijdou,“ řekl Kupka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Důstojnou mzdu by měla dostávat většina lidí. Stát se o to musí postarat, tvrdí Hraba

Místopředseda ODS si do Partie přinesl počítadlo na lži svého oponenta. Havlíček ale jeho strategii odmítl a vyčetl vládě její špatnou politiku. „Začali jste se utápět v tom, že máte pravdu a výsledky. My ale vidíme množství dezinformací. Pokud byste na to chtěli použít počítadlo, tak by vám nestačily kuličky,“ řekl Havlíček.

Uvedl také, že ministerstvo pro evropské záležitosti není třeba. „Je to bizár. Všichni víme, proč tomu tak je. Je zde proto, že máme pětikoalici a je třeba umístit celou řadu lidí,“ sdělil. Podle něj se agenda během předsednictví Evropské rady mohla zvládnout pouze s ministrem zahraničí a premiérem.

Vládě pak vytkl neschopnost a špatnou komunikaci. „Nedomnívám se, že se jedná o nejhorší vládu od roku 2014. Je to nejhorší vláda od roku 1993. Nekompetence a manažerská absence se dnes nahrazuje jakýmsi nálepkováním,“ dodal Havlíček.

Tagy: