Koalice jsou podvod, řekl Babiš. Fiala: Nejhloupější výrok voleb, blahopřeju

Petr Fiala

Česko hledá premiéra: Souboj hlavních kandidátů (2)

Andrej Babiš se v superdebatě CNN Prima NEWS opřel do konceptu koalic, podle něj jde o podvod na voličích. Přestože jde o legitimní možnost politických stran. V pořadu Česko hledá premiéra o koalicích předseda vlády diskutoval s lídrem Spolu Petrem Fialou, šéfem Pirátů Ivanem Bartošem a Tomiem Okamurou z SPD.

„Koalice jsou podvod na voličích. Je tu koalice Spolu a Pirátostanu, které deklarují, že budou mít 101 většinu a půjdou spolu do vlády,“ myslí si premiér Babiš. „Tenhle slepenec neomarxistů s pravicovou koalicí, nerozumím tomu. Pekarová chce euro, Fiala ne, Jurečka možná,“ dodal šéf hnutí ANO s tím, že se politici v rámci koalice jen těžko shodují na zásadních tématech.

Za výrok o koalicích sepsul premiéra v superdebatě lídr Spolu. „Koalice jsou podvod? Tak to jste největší podvodník, protože stojíte v čele koaliční vlády. Blahopřeju vám k jednomu z nejhloupějších argumentů těchto voleb,“ rozohnil se Fiala a sklidil potlesk ze strany svých podporovatelů.

Myšlenku koalice kritizoval v pořadu Česko hledá premiéra také předseda SPD Okamura. „Naše strana jde do voleb samostatně, nejsem miliardář ani nejsem členem slepené koalice. Nepotřebuju se za nikoho schovávat,“ řekl.

To předseda Pirátů Bartoš, který se spojil s lídrem Starostů Vítem Rakušanem, myšlenku koalic v superdebatě logicky hájil. „Koalice Piráti a STAN je transparentní. Pamatuje na to zákon, který podepsal pan prezident. Já chápu jako podvod, když je stranám jedno, s kým budou vládnout,“ řekl Bartoš v narážce na nejasné povolební uspořádání v případě vítězství hnutí ANO.

Fiala reagoval s tím, že rozpad koalice Spolu nehrozí. „My budeme po volbách postupovat společně, máme dohodu a dokonce při sestavování Sněmovny budeme vystupovat jako jeden klub. Naše politika bude společná,“ uzavřel Fiala s tím, že pouze z technických důvodů bude mít ve Sněmovně každá ze tří stran koalice klub samostatně. Spolu tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Tagy:
Andrej Babiš Petr Fiala Tomio Okamura Ivan Bartoš koalice koalice Spolu Piráti a Starostové Česko hledá premiéra