Koalice hladoví po moci. Věří, že Babiš je ďábel a chtějí ho vymítat, míní Komárek

Komentátoři hodnotí vývoj voleb

Domluva pěti stran a dvou koalic byla rychlá, a to je dobře, zhodnotil jednání politiků po volbách komentátor Martin Komárek. Jednotlivé strany spojuje odpor vůči Andreji Babišovi. Řada politiků věří, že je ďábel a chtějí ho vymítat, dodal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Koalice mají silný společný zájem – mají hlad po moci, touží po ní, a to je to přirozené. Řada politiků také věří, že Andrej Babiš je ďábel a chtějí ho vymítat,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Komárek.

Ocenil rychlé jednání dvou koalic Spolu a PirSTAN. „Říkal jsem, že se musí rychle sejít a udělali to ještě bleskověji. Zdálo se, že to bylo připraveno, což je dobře a má to logiku. Pokud chtějí Babiše porazit, vydrží to,“ vysvětlil Komárek.

Podotkl však, že jednotlivé politiky neidealizuje. „U politiky pěti stran je důležitý společný zájem. A matematika jim říká: Držte spolu. Babiše dostanete pryč a do té doby buďte kamarádi,“ podotkl.

„Při posledních průzkumech se zdálo, že převáží koalice levicových a extremistických stran. Ale stal se malý zázrak. Vyhrálo Spolu, částečně proto, že komunisté neuspěli. Koalice Spolu mobilizovala voliče a pomohla jí politika Antibabiš,“ vysvětluje si Komárek.

Nyní však vše závisí na prezidentovi. „Je to strašně nevyzpytatelné. Za mě je dobře, že se koalice dohodly, zvyšuje to tlak na prezidenta. Andreji Babišovi se tím říká: ‚Ty tu většinu dohromady nedáš‘. Je důležité, že Babiš přiznal porážku,“ přidala se analytička Lenka Zlámalová.

Podle politologa Jiřího Peheho se momentálně Miloš Zeman nenachází v kondici, kdy by měl sehrát důležitou roli při skládání vlády. „Nezdá se, že by Zeman byl schopný vést jakákoliv jednání. Pokud by prezident skutečně nebyl schopen vystoupení na veřejnosti, nastává opravdu vážná situace,“ řekl.

Tagy: