Koalice Spolu do evropských voleb je noční můra. Nevíme, co vlastně volíme, tvrdí Valeš

Lídři koalice Spolu

360° 5.12.2023

Koalice Spolu dává smysl jen pro vnitrostátní volby, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš s tím, že zmínil nepřekonatelné rozdíly mezi politickými subjekty, které uskupení spojuje. S odborníkem na politický marketing Otou Klempířem se shodli, že je zde i prostor pro vytvoření úplně nové strany, která by se o občany starala v tradičním slova smyslu, ale v nových reáliích. Pro srovnání Klempíř zmínil vítězství Geerta Wilderse v Holandsku.

„Koalice Spolu je pro evropské volby natolik nesourodá, že je to skoro politologická noční můra,“ řekl konkrétně politolog Lukáš Valeš v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj to potvrzuje i řada bývalých občanskodemokratických poslanců. „Mluvil jsem s nimi. Chytali se za hlavu a říkali, že to je konec ODS, protože se vzdala svých principů, na kterých byla postavena, a to euroskepticismu, obhajoby národních zájmů, ale taky svobody podnikání a projevu, která je v poslední době i v Bruselu silně omezovaná,“ řekl Valeš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na ministerstvech chceme experty, řekl Fiala z SPD. Na resort financí navrhl Ševčíka

Podle něj nyní není jasné, komu v případě Spolu voliči vlastně vhodí hlas. „Volíme pro více Bruselu, nebo méně Bruselu?“ řekl Valeš. Zároveň poukázal na to, že se ve volbách nabízejí strany s vyhraněnějším názorem. „Když by někdo byl přesvědčený eurofederalista, bude radši volit Piráty nebo STAN, protože v tom mají jasno a nemají žádné kompromisy. Když by někdo byl přesvědčený euroskeptik, bude radši volit SPD, navíc teď posílenou Petrem Machem. Ale proč by někdo volil koalici Spolu, která je tak heterogenní, to opravdu netuším,“ popsal politolog.

Podle odborníka na politický marketing Oty Klempíře se nabízí prostor i pro vznik nového subjektu. „Ještě nedávno se myslelo, že politik jako heterosexuální bílý muž, dobyvatel v obleku s kravatou, se už trochu přežil a že nastává čas nových občanských hnutí. Najednou přichází pan Geert Wilders, přesně ten klasik v obleku, a rozbije Holandsko,“ popsal Klempíř.

Wilders podle něj vyhrál volby v Holandsku proto, že dokázal sjednotit starý a nový systém. „On ukazuje, že se chce starat o občana v tom tradičním slova smyslu, ale v nových reáliích. Tohle mi tady nesmírně chybí a myslím si, že kdyby se tady dokázala vyčlenit nějaká skupina nebo nová strana, která by reprezentovala klasické pravicové ideály, tak by uspěla,“ řekl Klempíř.

S tím souhlasí i Valeš. „Možná tady nějaký prostor pro nový politický subjekt je, ale musí být skutečně pravicový. To znamená stát, který nebude šetřit na lidech, ale na sobě a zároveň bude podporovat aktivní občany, kteří se o sebe dokážou postarat. Tahle myšlenka z devadesátých let úplně vyšuměla, a proto dneska, i když máme takzvaně pravicovou vládu, neustále řešíme nějaké dotace,“ řekl Valeš.

Problém je ale podle něj v tom, že celá politická scéna, a zejména ta pravicová, je u nás hodně roztříštěná. „V krátkodobém výhledu to na novou stranu nevypadá. Volby do Poslanecké sněmovny jsou ale za dva roky, takže to neznamená, že nemůže vzniknout,“ podotkl politolog.

Tagy:
Nizozemsko ODS volby Brusel Geert Wilders Svoboda a přímá demokracie volby do Evropského parlamentu 360° Lukáš Valeš Oto Klempíř