Koho do čela Pirátů? Volil bych mezi Bartošem a Wagenknechtem, říká právník Dostál

Ivan Bartoš a Lukáš Wagenknecht

K věci (105)

Ve volbě předsedy Pirátské strany se právník Ondřej Dostál bude rozhodovat mezi dosavadním šéfem Ivanem Bartošem a senátorem Lukášem Wagenknechtem. Sdělil to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Coby podporovatel účasti Pirátů ve vládě naznačil, že by se mu naopak nelíbil směr, který nastínila Jana Michailidu – další adeptka na předsednické křeslo. Podotkl, že kdyby se výrazně změnila pirátská politika, musel by rovněž přehodnotit své členství.

Ačkoliv je Dostál jen řadovým členem a neplánuje se nijak výrazněji podílet na vnitrostranické politice, volbu nového předsedy si ujít nenechá. Na této rovině se bude rozhodovat mezi dvěma kandidáty. „Určitě podpořím někoho, kdo je už veřejnosti známý a kdo má nastřílené góly – což je Ivan Bartoš a Lukáš Wagenknecht,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

O post v čele Pirátů usiluje i Jana Michailidu, která se v minulosti stavěla jak proti předvolebnímu spojení strany s hnutím STAN, tak proti účasti ve vládě. Dostál nicméně naznačil, že tomuto směřování příliš nefandí. „Obávám se, že by důsledkem výměny v tomto smyslu byl dříve či později rozchod s hnutím STAN, ale patrně i rozchod Pirátů se současnou pětikoaliční vládou,“ podotkl v pořadu K věci.

Třebaže sám měl s Bartošem menší neshody, nemyslí si, že by jakkoliv bránily v tom, aby dosavadního šéfa Pirátů na sjezdu podpořil svým hlasem.

„Ivan má těžkou roli udržet stranu pohromadě s tím širokým spektrem názorů, které se tam vyskytly. To, že štěknu na tu či onu stranu, není něco, co by mě odradilo, abych mu ten hlas dal,“ upřesnil Dostál.

Pochválil také Wagenknechta, kterého zná již delší dobu. „Byl zkušeným auditorem, pouštěl se před lety do velmi náročných témat a zvládl je. Stejně tak podepsal i stížnost proti vyhlášce proti povinnému očkování, čehož si vážím, a minulý rok se zastal diskriminovaných příslušníků maloobchodu v jiné důležité stížnosti. Čili Lukáš dělá konzistentně dobrou práci, takže si ho umím představit jako lídra,“ ohodnotil svého druhého preferovaného kandidáta do čela strany.

Zrušení členství? Pokud by se změnila pirátská politika

Coby podporovatel účasti Pirátu ve vládě si rovněž nedokáže představit, že by po případné výměně předsedů došlo i k odchodu strany z pětikoaličního kabinetu. Pokud by se pirátská politika posunula výrazně jinam, musel by dle svých slov logicky přehodnotit své členství. To ale není z jeho pozice prý tak zásadní.

„Pro někoho, kdo je činný jako právník a zabývá se organizací zdravotnictví, není tolik podstatná stranická příslušnost jako spíše to, co se ve zdravotnictví reálně dělá,“ pokračoval Dostál na CNN Prima NEWS.

Na sjezdu by chtěl jednak vidět, kterým směrem se chce strana ubírat, jednak tam také otevřít několik témat k diskusi, jako je otázka transparentnosti dat nebo „říkání nepříjemných pravd“, což se týká především koronaviru. Jelikož se ale sjezd koná on-line, obává se, že na ně nakonec nedojde vůbec řada.

Tagy: