Kojoti musí do malé univerzitní haly. Stejně budete dávat lístky gratis, glosuje hvězda

Nejmenší arénu má v hokejový NHL klub Winnipeg Jets. Ale nejde o žádný nevýrazný „zimáček“, pojme 15 000 diváků. Ovšem už brzy spodní hranici kapacity s přehledem trumfne Arizona Coyotes i s českým brankářem Karlem Vejmelkou. Musí se totiž na několik let přestěhovat do haly, do které se vejde jen pětitisícovka lidí. A kvůli tomu čelí posměchu.

Hokej ve městě Glendale, kde Arizona sídlí, příliš netáhne. Organizace Coyotes má dlouhodobě daleko k tomu, aby mohla pomýšlet na zisk Stanley Cupu a v aktuální sezoně tomu není jinak. Suverénně okupuje poslední místo v Západní konferenci.

Už v létě město klubu vzkázalo, že mu neprodlouží smlouvu nutnou k pobytu v 17tisícové Gila River Areně. A tak se začalo řešit, kam se Coyotes přestěhují. Novým domovem má být hala ve městě Tempe, které leží poblíž Phoenixu. Jenže má to jeden háček, stavba ještě zdaleka nestojí.

A tak budou muset „kojoti“ spolu s českým gólmanem Karlem Vejmelkou na několik let najít azyl. Ten bude podle všeho na poměry nablýskané a velkolepé NHL dost skromný, protože to zřejmě bude na Arizonské státní univerzitě. Ta momentálně – rovněž v Tempe – buduje multifunkční halu za 115 milionů dolarů (zhruba 2,5 miliardy korun), která má posloužit univerzitnímu hokejovému týmu, wrestlingu, gymnastice či hudebním akcím. A dočasně zřejmě i Coyotes.

Pokud jednání i přes několik překážek jako sladění termínů s hokejisty Arizona State Sun Devils dopadnou zdárně, bude mít organizace Coyotes od letošního podzimu suverénně nejmenší stadion v nejslavnější lize světa.

Pro tento klub ale nejde o žádný zásadní problém. Respektive pro jiné týmy by to byla daleko větší komplikace. Arizona totiž bojuje s návštěvností, na její zápasy chodí jen něco přes 11 tisíc diváků, což je 30. nejhorší číslo v soutěži. I proto si avizované stěhování do univerzitní haly vysloužilo několik posměšných poznámek.

Známý provokatér Brad Marchand, parťák z útoku Davida Pastrňáka v Bostonu Bruins, na sociálních sítích uvedl: „Teď je to tak, že Arizona dostane pět tisíc lidí na domácí zápasy, jen když čtyři a půl tisíce lístků rozdá zadarmo, takže se nic moc nezmění.“

Arizona brzy pravděpodobně naplní stadion i bez rozdávání lístků zadarmo. Ale přijíždějící kluby budou zažívat šok. Vždyť třeba na každý zápas Tampy Bay Lightning chodí přes 19 000 fanoušků. Podobně je to u Washingtonu Capitals, kam na utkání zavítá průměrně 18 500 diváků. Možná jen pro Buffalo či Ottawu nepůjde o velkou změnu, protože do jejich monstrózních arén chodí pouhých 8 500 lidí.

Kapacitně budou Coyotes hluboko i pod průměrem české extraligy. Pouze mladoboleslavský zimní stadion pojme méně než pět tisíc diváků.

Tagy:
návštěvnost NHL hokej sport Arizona Tempe Arizona Coyotes Brad Marchand Karel Vejmelka Glendale nová aréna