Kolaps ve zdravotnictví? Pacienty čeká velmi nepříjemný prosinec, varuje lékařská komora

Liberecká krajská nemocnice se dostala mezi nejlepší pracoviště v Evropě v oboru operací páteře. Certifikát letos dokonce obhájila.

Hrozí kolaps ve zdravotnictví

Už za dva týdny dojde v nemocnicích k omezení plánované péče. Ministerstvo zdravotnictví se totiž stále nedomluvilo se zástupci mladých lékařů a odborů například na zvýšení platů. Lékaři podávají po stovkách výpovědi z přesčasové práce. Pacienty v nemocnicích tak podle zástupců České lékařské komory (ČLK) čeká velmi nepříjemný prosinec.

Prakticky všechny nemocnice budou muset podle prezidenta komory Milana Kubka od prosince zásadním způsobem omezit provoz. Sice se budou snažit zajistit akutní péči, odloží však péči plánovanou a zřejmě zavřou odborné ambulance. „Pacienty čeká kvůli panu ministru Válkovi, který situaci stále nebere vážně, nepříjemný prosinec,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kubek.

ČTĚTE TAKÉ: Lékaři podléhají tlaku pacientů, kritizoval Prymula časté předepisování léků. Popsal řešení

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) však situaci tak černě nevidí. Zástupci mladých lékařů a odborů podle něj s resortem pravidelně jednají. „Splnili jsme změny v zákoníku práce, nastavili 24hodinový pobyt na pracovišti. Byl požadavek na navýšení tabulkových platů – my s navýšením souhlasíme, nedokážeme se shodnout na modelu, k jakému navýšení má dojít,“ vysvětlil.

Viceprezident ČLK Jan Přáda vyjádřil obavy, že jde ze strany Válka o „absolutní nepochopení“ situace a provozu nemocnic: „Trochu mě to zaráží a šokuje, protože tyto záležitosti jsme řešili už v září.“

Ohrožení i pro menší nemocnice

Omezení provozu se týká téměř dvaceti nemocnic, a to na různých odděleních – například na ARO, pediatrii, interně, chirurgii, ortopedii nebo gynekologii. „Nemocnice jako FN Motol, Thomayerova, FN Hradec Králové nebo nemocnice v Jihlavě budou mít plánovaný provoz omezený takřka na minimum,“ uvedl Přáda.

Ohrožen však bude i provoz nemocnic v regionech. „I tam, kde nejsou takové výpovědi, budou omezeni. Nebudou moci posílat pacienty na vyšší pracoviště, která jsou právě v těchto velkých městech,“ sdělila mluvčí Sekce mladých lékařů ČLK Monika Hilšerová. Kromě toho podle ní oslabí i provoz záchranné služby. „Kvůli redukci lůžek, která určitě bude, nebudou moci ukládat pacienty,“ upřesnila.

Zástupci Sekce mladých lékařů a zdravotnických odborů budou v úterý odpoledne znovu jednat s ministrem zdravotnictví, například o požadavku zvýšit doktorům základní plat.

Tagy: