Lékaři podléhají tlaku pacientů, kritizoval Prymula časté předepisování léků. Popsal řešení

Roman Prymula

Roman Prymula o nadměrném užívání léků

Podle epidemiologa Romana Prymuly mnoho pacientů zbytečně tlačí na lékaře, ať jim předepíší antibiotika. Nadměrné užívání však může snižovat účinnost medikamentu, varoval ve vysílání CNN Prima NEWS. S problémem prý mohou pomoci odborníci, kteří dokáží zredukovat počet předepsaných léků, a snížit tak zátěž na organismus.

Podle Prymuly dochází často k tomu, že na pacienta vyvine nátlak rodina, což později vede k přehnaným obavám o jeho zdraví či zbytečným požadavkům na lékaře. „Senioři, kteří trpí respiračními onemocněními, tlačí na to, aby jim zdravotník předepsal antibiotika. Ta přitom na viry nefungují. Lékaři tak často podlehnou tlaku a naordinují je,“ uvedl expert ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozí kolaps dětských oddělení nemocnic? Válkovi zbývá na dohodu s lékaři jen pár dní

Zdůraznil, že taková praxe představuje problém, jelikož dochází ke snižování účinnosti antibiotik. Velkým tématem je i nadužívání léků, které může pomoct řešit nová odbornost. „Kliničtí farmaceuti posoudí, jaké léky jsou opravdu nezbytné. Někteří pacienti berou až deset léků současně, což je možné redukovat. Leckdy se podaří počet medikamentů snížit až na polovinu, tudíž se pacient cítí lépe i po psychické stránce,“ pronesl Prymula.

Podle něj je zásadní, aby se zátěž na organismus co nejvíce snížila. Situace se však v tomto ohledu prý zlepšuje. „Pojišťovny nyní důsledněji monitorují různá vyšetření, přičemž některá by neproplatily. Zvyšuje se tlak na racionalizování celkové terapie,“ vysvětlil epidemiolog. Zatímco dříve bylo při přestupu pacienta pravidlem, že nemocnice odmítaly převzít výsledky z jiného zařízení, nyní již zodpovědně komunikují a data si předávají.

Nadužívání léků navíc může přinést značné komplikace. „Pokud dojde ke špatné kombinaci, můžeme trpět nechutenstvím, poruchou srdečního rytmu či dalšími komplikacemi. Vždy je nutné se poradit s odborníkem, aby lidé brali pouze to, co je skutečně třeba,“ shrnul Prymula.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Většina Čechů ignoruje prevenci. Bojí se, že jim doktoři něco zakážou, tvrdí odbornice

Tagy: