Kolář o eurokomisařích: Ať Síkela prohlásí, že se cítí být ženou. Jinak to bude peklo

Komentátor Petr Kolář

360° (169)

Ve výběru eurokomisaře za Česko by mohla hrát roli i genderová vyváženost, naznačil komentátor Petr Kolář v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. V nadsázce podotkl, že by podle něj v takovém případě bylo nejlepší, kdyby nominant Starostů Jozef Síkela (STAN) prohlásil, že se cítí být ženou. Kdyby se totiž eurokomisařkou stala Danuše Nerudová (STAN), bylo by to peklo, řekl Kolář.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) v pondělí rozhodlo o tom, koho vládě navrhne do funkce příštího českého eurokomisaře. Z jednání vzešla dvě jména – nově zvolená europoslankyně Danuše Nerudová a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (oba STAN).

ČTĚTE TAKÉ: Starostové navrhnou na eurokomisaře Nerudovou a Síkelu. Konečný verdikt vynese vláda

Ani jedna možnost se Kolářovi podle jeho slov příliš nezamlouvá. Kdyby však záleželo na něm, dosadil by do funkce stávajícího ministra průmyslu. „Se skřípěním zubů, zavřením očí a boucháním se do hlavy o stůl vyberte pana Síkelu. Ale že bychom z toho měli nějak jásat a být šťastní, to asi ne,“ prohlásil komentátor.

K Síkelově práci má totiž Kolář velké výhrady, především co se týče řešení energetické krize. „Vymýšlel nějaké energetické koncepce, které pak vláda hodila do koše, protože to zastropovali tak, jak jim celou dobu říkali hejtmani,“ podotkl.

Výběr může ovlivnit genderová vyváženost

Mnohem horším scénářem by však podle něj bylo, kdyby se eurokomisařkou stala Nerudová. „Děsím se toho, že z komise přijde befel, že by z České republiky v rámci genderové vyváženosti potřebovali ženu,“ prohlásil Kolář. „Ať pan Síkela začne nosit lodičky, namaluje si pusu a prohlásí, že se cítí být ženou. Protože to bude úplné peklo,“ dodal komentátor.

S tím, že by ve volbě mohlo hrát významnou roli pohlaví kandidátů, souhlasí i politolog Jan Kubáček. Starostové navíc podle vyjádření jejich předsedy Víta Rakušana při výběru kandidátů vyhověli přání stávající šéfky komise Ursuly von der Leyenové, aby kandidáti byli dva, muž a žena.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) bude při výběru stěžejní, aby Česko získalo „zajímavé, užitečné a viditelné portfolio.“ Pokud by však boj o křeslo eurokomisaře vyhrála Nerudová, Česko by podle Kubáčka svou pozici v Evropské komisi příliš neposílilo. Nově zvolená europoslankyně by totiž s ohledem na akademickou kariéru nedostala na starost příliš významnou agendu. „Dali by nám nějakou hezkou kulturu nebo otázku menšin,“ řekl Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že jediný silný resort mělo Česko za Vladimíra Špidly.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Skandální, kritizuje počínání policie na fakultě Valeš. Zmínil Rakušanovu největší chybu

Tagy: