Starostové navrhnou na eurokomisaře Nerudovou a Síkelu. Konečný verdikt vynese vláda

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) navrhne vládě do funkce příštího českého eurokomisaře nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (oba STAN). Rozhodlo o tom v pondělí širší vedení Starostů, řekl novinářům vicepremiér a předseda Starostů Vít Rakušan. Piráti si už loni odhlasovali, že jejich kandidátem na eurokomisaře bude dosavadní europoslanec Marcel Kolaja. Rozhodovat bude vláda.

Rakušan novinářům řekl, že už o rozhodnutí informoval premiéra Petra Fialu (ODS), kterému „dvojice kvalitních a různorodých kandidátů“ poskytne dostatečný prostor při vyjednávání. „Za stěžejní považujeme, aby ČR získala zajímavé, užitečné, důležité a viditelné portfolio,“ dodal. Starostové podle Rakušana vyhověli přání stávající šéfky komise Ursuly von der Leyenové, aby kandidáti byli dva, muž a žena.

ČTĚTE TAKÉ: Dostali jsme volební políček, říká Bartoš. Piráti zjišťují, proč neuspěli, na Kolajovi však trvají

Nerudová uvedla, že rozhodnutí Celostátního výboru vnímá jako závazek. Jejím cílem prý je, aby Česko získalo v Evropské komisi silné portfolio. „Mohu slíbit, že ať v roli europoslankyně nebo případně komisařky budu pro naši budoucnost v Evropské unii dělat maximum,“ napsala Nerudová na sociální síti X.

Také Síkela na sociální síti svým kolegům poděkoval. „My jsme za naší vládu jasné prokázali, že jsme důvěryhodný, konstruktivní partner, který dovede spoluvytvářet silnou Evropu, a že si tak můžeme v budoucí komisi říct o silné ekonomické portfolio. A to je i mým cílem,“ napsal ministr.

Změna politické skupiny

Starostové také rozhodli, že jejich dva europoslanci budou patřit do Evropské lidové strany (EPP). „Rozhodli jsme se, že tam dokážeme nejlépe prosazovat zájmy českých občanů, jde o konstituovaný a silný proevropský subjekt,“ řekl zvolený europoslanec Jan Farský.

V neprospěch druhé alternativy, Renew Europe, podle Farského rozhodlo, že do něj patří opoziční hnutí ANO, které popírá vše, čím Renew je. „V takové frakci jsme si neuměli představit, že bychom mohli být,“ dodal.

Ekonomka Nerudová loni v lednu kandidovala na funkci prezidentky republiky, ve volbě skončila v prvním kole třetí za později zvoleným prezidentem Petrem Pavlem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Od února 2018 do ledna 2022 byla rektorkou Mendelovy univerzity, v lednu 2018 se stala předsedkyní tehdejší vládní komise pro spravedlivé důchody.

Síkela před nástupem do vlády přes 30 let působil v bankovnictví ve střední a východní Evropě. V letech 2010 až 2015 byl generálním ředitelem Slovenské spořitelny, později se stal členem představenstva Erste Group. Představenstvo opustil v roce 2019, poté do konce roku 2020 pro skupinu pracoval jako externí poradce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fiala by mohl se ctí odejít dělat eurokomisaře, tvrdí Valeš. Podle něj by tím pomohl ODS

Tagy: