Kolář o rozpočtu: Stanjura má zvrácený smysl pro humor. Opozice je pokrytecká, míní Kubičko

Komentátor MF Dnes Petr Kolář a komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko

ZPRÁVY PLUS (246)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) má zvrácený smysl pro humor, řekl komentátor Petr Kolář. Zhodnotil tak rozhodnutí Stanjurova rezortu zveřejnit návrh státního rozpočtu na příští rok minutu před konečným termínem. S kolegou Radkem Kubičkem se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli, že je postup ministerstva „zvláštní“. Kritické výkřiky z opozice jsou však podle Kubička pokrytecké.

Ministerstvo financí vypustilo do světa návrh rozpočtu na svém webu minutu před půlnocí na 1. září. Stalo se tak pouhou minutu před stanovenou konečnou lhůtou – vládě měl rezort návrh předložit do konce srpna. Komentátoři se shodli na tom, že jde o „zvláštní“ postup.

ČTĚTE TAKÉ: Jsem v šoku, naštval Schillerovou rozpočet. Měla byste se uklidnit, nabádal ji Stanjura

„Připomíná to šmejdy, co prodávají hrnce a chtějí, abyste si nevšimli toho, co je napsáno někde dole malým písmem,“ namítl Kolář. „Mně to spíše připomíná nějakou jihoamerickou diktaturu,“ okomentoval Kubičko.

Diskuse o rozpočtu by podle Koláře nastaly i v případě, že by jej Stanjurův rezort zveřejnil jindy. „Skoro to vypadá, že má Zbyněk Stanjura nějaký zvrácený smysl pro humor. Chtěl si udělat legraci, ale opravdu k tomu nevidím žádný relevantní důvod,“ řekl komentátor.

Pokrytecká opozice?

Zveřejněná podoba podle Kubička neodpovídá rétorice vládní koalice. „Jestliže chce takzvaně vést odpovědnou politiku a snižovat aspoň na to tempo zadlužování, tak se jí to nedaří, to je naprosto zřejmé, protože schodek je opravdu enormní,“ zhodnotil Kubičko plánovaný schodek státního rozpočtu 230 miliard.

Zároveň však nesouhlasí s kritikou, která zaznívá od opozice. „Je to na úkor střední třídy, občanů, rodin s dětmi, důchodců, OSVČ, živnostníků. Ti to všichni zaplatí. Ale jsou tam i vítězové. A to jsou například banky,“ řekla stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v nedělní Partii CNN Prima News.

„Je to spíše pokrytecké. Když opozice slibovala, tak také všechno na dluh. Její lídr Andrej Babiš neustále mluví o tom, že Česko není dostatečně zadlužené nebo že je méně zadlužené než evropské státy,“ uvedl Kubičko ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Omráčilo mě to, říká nevěřícně Paroubek o rozpočtu. Uvedl, kde vidí problém, a navrhl řešení

Tagy: