Vláda přišla o půlnoci s rozpočtem. Schodek je 230 miliard, školství dostane přidáno, ale méně

Ministerstvo financí o půlnoci ze soboty na neděli zveřejnilo obrysy státního rozpočtu pro rok 2025. Ten počítá s deficitem 230 miliard korun, což znamená meziroční snížení schodku o 22 miliard korun. Resort podobu rozpočtu tajil do poslední chvíle. Některá ministerstva si výrazně polepší, u jiných je naopak jasné, že v návrhu nevybojovala tolik peněz, kolik chtěla. Například do školství půjde necelých 16 miliard korun, šéf resortu Mikuláš Bek (STAN) přitom požadoval „desítky miliard“.

Deficit českého státního rozpočtu pomalu klesá. Podle expertů ale příliš pomalu. Letos mají výdaje převyšovat příjmy o 252 miliard korun, loni pak deficit činil 288,5 miliardy korun. „Jde jednoznačně o prorůstový rozpočet, který přináší rekordní investice – a to v mnohem větší míře, než kolik investovaly předchozí vlády v době vyššího ekonomického růstu. Zároveň ale návrh zohledňuje úsilí vlády konsolidovat veřejné finance. Půjčujeme si tak převážně na investice,“ uvedl ve zveřejněné zprávě šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

„I přesto, že z vládního manévrovacího prostoru ukrajují rostoucí mandatorní a kvazimandatorní výdaje, které tvoří přes 93 procent celkových výdajů rozpočtu, podařilo se nám dodržet všechny klíčové priority a zákonné závazky vlády. Ať už jsou to rostoucí sociální výdaje, dodržení 2 procent HDP na obranu, platy učitelů v regionálním školství na úrovni 130 procent průměrné mzdy nebo navýšení peněz pro vysoké školy a vědu a výzkum,“ doplnil šéf státní kasy.

„Ačkoliv jsme se jako vláda zavázali ke snižování rozpočtových deficitů, našli jsme v kabinetu rozumný kompromis a navýšíme meziročně rozpočty většině kapitol. Navržený rozpočet tak dle mého názoru zachovává i sociální smír,“ hájil návrh na webu ministerstva financí.

Ministr financí Zbyněk Stanjura bude hostem nedělní Partie Terezie Tománkové, kde bude hájit podobu státního rozpočtu na rok 2025. Spolu s ním bude ve studiu diskutovat předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a jeho předchůdkyně v resortu Alena Schillerová. Debatu můžete sledovat na CNN Prima NEWS od 11:00 či přímo v tomto článku.

Bek požadoval desítky miliard

Úplná spokojenost nebude pravděpodobně panovat na resortu školství. Ministr Mikuláš Bek (STAN) ještě v květnu v pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlašoval, že bude požadovat desítky miliard. „Návrh rozpočtu na příští rok počítá s navýšením o několik desítek miliard,“ prohlásil tehdy, i když nechtěl být konkrétní.

Ministerstvo muselo podle zákona o rozpočtových pravidlech předložit vládě návrh rozpočtu pro příští rok do 31. 8., lhůtu vyčerpalo na minutu přesně.

Kalousek návrh už dříve kritizoval

Dlouhodobý kritik vládní rozpočtové politiky a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek napsal na sociální síti X, že se stát zbytečně zadlužuje mimo jiné i kvůli komerčním akcím, jako je například návrat šampionátu MotoGP do ČR.

„Ochota vlády zadlužovat státní rozpočet ve prospěch ryze komerčních akcí a zájmových skupin na ně napojených, je jedním z důvodů, proč zveřejněný rozpočet bude také tak vypadat,“ poznamenal bývalý ministr financí.

„Neodpovídá to normálním časům. Nechci ani domýšlet výši deficitu, kdybychom prožívali hospodářskou krizi podobnou té po pádu Lehman Brothers v roce 2008. Na takovou krizi připraveni nejsme a jsme tak mimořádně zranitelní,“ doplnil.

„Jsme naopak v situaci rodiny, která žije v bytě, kde nájem, energie a služby pohltí více než 90 procent jejích pravidelných příjmů. Na všechno ostatní – jídlo, šaty, doprava, volný čas… si musí půjčovat. Pokud se nepřestěhuje do levnějšího bytu, nebo nezvýší své příjmy, dočká se fatálních důsledků. Ke stejným fatálním důsledkům nás všechny vede současná rozpočtová politika,“ nešetřil kritikou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemáte peníze na vybavení pro školáka? Ekonom poradil, jak získat příspěvky od státu

Tagy: