Kolář: Rakušan označil většinu Slováků za blbce z periferie. Vypíchl problém, míní Kubičko

Komentátor MF Dnes Petr Kolář a komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko

Ze strany českých politiků bylo trapné, s jakou časovou prodlevou přišly po ohlášení výsledků gratulace. V příspěvku ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je navíc řečeno, že většina Slováků jsou blbci z periferie. Ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS to na adresu českých vládních špiček pronesl komentátor MF Dnes Petr Kolář. Nesouhlasil s ním však komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko, podle nějž Kolář ministrův výrok posunul. Sám Rakušan přitom napsal, že „obavy lidí, kteří žijí často na periferii zájmu, nemusejí mít reálný základ, ale nejsou proto méně skutečné“. Komentátoři se mimo jiné shodli na tom, že vztah mezi Českem a Slovenskem v ohrožení není.

Kolář zdůraznil, že by od ministra vnitra očekával spíše gratulaci vítězi voleb než příspěvek na sociální síti X, v němž podle něj dělil slovenskou společnost. „Hovořil i tom, že rozhodli lidé na okraji, přičemž ti ‚kvalifikovaní‘ by se měli z celé situace poučit, aby příště byla situace lepší. Opět rozděluje Slováky na ty, kteří volili správně, tedy Progresívne Slovensko, a na idioty, kteří hodili svůj hlas ostatním,“ vyčetl šéfovi vnitra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trapné lavírování českých politiků. U slovenských voleb porušili nepsaná pravidla, říká expert

Za trapnou dále označil časovou prodlevu, s níž přicházely gratulace vítěznému Ficovu Smeru-SD. „Od některých čelních politiků nepřišly vůbec,“ vypíchl komentátor a opětovně se opřel do Rakušana. „V jeho vyjádření je vlastně řečeno, že volit mohou i blbci a my, kteří budujeme liberální demokracii, musíme s těmito blbci počítat a vysvětlovat jim, že oni nic nechápou a že my to s nimi myslíme dobře. Říct vzhledem k výsledku voleb, že většina Slováků jsou blbci z periferie, chce opravdu politický kumšt,“ nešetřil Kolář kritikou.

S ostrými invektivami vůči ministrovi vnitra však nesouhlasil Kubičko. „Samozřejmě že měl spíše gratulovat vítězi, ale kolega Kolář celou věc trochu posunuje. Rakušan nehovořil o žádných blbcích, ale spíše definoval problém, s nímž se potýká většina států,“ oponoval v pořadu Zprávy PLUS komentátor Českého rozhlasu.

„Upozorňoval na prohlubující se rozdíly mezi velkými městy a zbytkem společnosti. Není vůbec nic špatného dělat něco pro to, aby mezi těmito oblastmi nepanovaly takové odlišnosti, aby lidé mimo města také profitovali z demokratické společnosti a aby se proti ní neobraceli zády,“ pronesl Kubičko. Podle něj tuto neblahou skutečnost zhoršila nestabilita a chaotičnost předchozí vlády.

Přesto podle něj Rakušan ve svém příspěvku varoval před důležitou věcí. „Demokratičtí politici by si na podobné záležitosti měli dávat pozor a řešit je třeba tím, že dají šanci i menším městům či obcím, aby i tam měli lidé důstojný život,“ dodal komentátor.

Česko-slovenské vztahy neprojdou změnou

Podle Kubička se vzájemné vztahy mezi Českem a Slovenskem nezmění. „Český zájem o tamní volby je z mého hlediska pozitivní věc. Přece jen se jedná o zemi, jež je nám stále nejblíž, a nezapomněli jsme, že jsme léta žili v jednom státě. Ať už bude na Slovensku jakákoliv politická reprezentace, spolupráce se nijak výrazně nezmění,“ je přesvědčen.

Podobný názor sdílí i komentátor MF Dnes Petr Kolář. „I když budou reprezentace států názorově rozdílné, na spoustě věcí se nakonec shodnou,“ reagoval. Varoval však před možnou změnou postavení Česka v rámci Visegrádské skupiny.

„Návratem Roberta Fica se určitě prohloubí spojenectví Slováků s Maďary i Poláky. My bychom tak mohli stát trochu opodál. Jsem zvědavý, jak se celá situace změní po domácích volbách u nás. Myslím si, že síla V4 může v souvislosti s výsledkem na Slovensku znovu růst,“ uvedl.

Tagy: