GLOSA: Bojím se, že to Hranol neustojí, obával se mafián Marian Kočner o Fica. Ustál to

Hned první billboard za česko-slovenskou hranicí na mezinárodní silnici E75 hlásá: „Vyhrá mafia alebo ľudia. Ty rozhodneš.“ A muž, který kolem volebního poutače zrovna prochází s kozou na provaze, si jen povzdechne: „Všichni politici ať jdou k čertu.“ To je bizarní a něčím snad i symbolická slovenská povolební momentka. Vyhrála však opravdu mafie? A získali něco i lidé čili voliči? Jak se to vezme.

Slovenské podsvětí si Roberta Fica pojmenovalo jako Hranola. A když po úkladné vraždě novináře Jána Kuciaka v březnu 2018 odstupoval Fico z funkce premiéra, mafián Marian Kočner jen sprostě klel: „Do pi**, bojím se, že to Hranol neustojí.“ Zprávu zachytila policie v šifrovací aplikaci Threema, kterou Kočner používal při komunikaci se zločinci i slovenskými elitami. Národ se tak dozvěděl, že vztahy obou mužů byly zřejmě nadstandardní i na hraně se zákonem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unikátní mapa Slovenska: Podívejte se, jak se volilo u sousedů a kdo slaví největší úspěch

Kočner i lidé blízcí Ficovi se sice snažili zachycenou zprávu označit jako podvrh, prokurátoři z Úřadu speciální prokuratury ale jasně řekli: „Komunikace byla získána zákonným způsobem. Považujeme ji za důvěryhodnou a je i důvodem k zahájení dalších trestních stíhání.“

Nakopat Fica do pr****

Investigativní žurnalista Ján Kuciak se stal obětí nájemné vraždy 21. února 2018 a Fico i s celým kabinetem odstoupil 15. března. Mimo jiné pod tlakem ulice, ta však žádala odchod celé partaje Smer-SD někam do věčných lovišť. A také předčasné volby. Fico davům vyhověl jen částečně. Jeho Smer zůstal u moci, jen s novým premiérem, kterým se stal Peter Pellegrini. Svým způsobem se mu povedlo zrealizovat geniální kompromis. U kormidla tak zůstala strana, v níž měl řadu důvěrných přátel také Marian Kočner. „Vlády se mění, my zůstáváme. A to platí i dnes. Mám dopoledne hodně setkání. A v 11:30 chci jít přepadnout Hranola a nakopat ho do pr****,“ uvedl Kočner v jiné šifrované zprávě, kterou poslal po rošádě na premiérském postu.

Po sobotních předčasných volbách teď Hranol znovu sahá po funkci předsedy vlády. A Pellegrini mu možná bude dělat vicepremiéra. Říká se tomu déjà vu. V psychologii termín označuje jev, kdy má jedinec zničehonic intenzivní pocit něčeho už dříve prožitého, viděného nebo slyšeného. Fico se opravdu vrací, přitom to po jeho odchodu z vlády v březnu 2018 byl sci-fi scénář.

Výsměch Jánu Kuciakovi

Premiér Fico i místopředseda vlády Pellegrini stáli na nejvyšších postech právě v době, když se podnikatel a lobbista Marian Kočner měl zbavit Jána Kuciaka. Soud sice zatím Kočnera z objednání nájemné vraždy neusvědčil a ten sedí v base za jiné zločiny, nicméně se dostatečně prokázalo, jak novinář Kuciak ležel mafiánovi v žaludku. Za sjednání vraždy zatím byla odsouzena pouze Kočnerova přítelkyně Alena Zsuzsová, a to nepodmíněně na 25 let.

Zprávy v šifrovací aplikaci ale například odhalily, že Kočner se Zsuzsovou měli z vraždy Kuciaka i jeho družky Martiny Kušnírové vlastně dobrou zábavu. „Prohlásí ho za svatého :),“ psal Kočner přítelkyni, když začaly protesty ve slovenských ulicích, které žádaly vyšetření zločinu i pád Ficovy vlády. „Bude patronem novinářů,“ odpověděla Zsuzsová. „Kur**. To je dobrý nápad. Založím nadaci sv. Jána Kuciaka – patrona novinářů. Kdo bude lepší patron než ten, co má v sobě patrony,“ smál se Kočner.

Mafiánský stát, či jen stát s mafií?

Na takzvaných mafiánských seznamech, které kdysi unikly policejním složkám, je Kočner spojený s organizovaným zločinem už od počátku milénia. Úzce spolupracoval třeba s proslulými gangy „sýkorovců“ či „piťovců“, později ale zatoužil i po kamarádech na nejvyšších příčkách politiky. Rozuměl si hlavně s lidmi kolem kabinetu premiéra Fica, který zemi řídil v letech 2006 až 2010 a znovu mezi roky 2012 a 2020.

Když v březnu 2018 Slováci na náměstích volali, že Fico zemi proměnil v mafiánský stát, znova se ukázalo, jak těsně je politika prorostlá s podsvětím. Ne každý to ale viděl stejně. „Nejsme mafiánský stát, ale stát, ve kterém existuje mafie. Mafiánský stát je ten, kde je mafie zároveň státem,“ prohlásil v té době policejní exprezident Jaroslav Spišiak, který sbor řídil v letech 2010 až 2012.

Billboard a spojení s ’Ndranghetou

Hned první billboard za česko-slovenskou hranicí na mezinárodní silnici E75 nyní hlásá: „Vyhrá mafia alebo ľudia. Ty rozhodneš.“ V sobotu se rozhodlo. A muž z obce Svrčinovec, který kolem volebního poutače zrovna procházel s kozou na provázku, si jen povzdechl: „Všichni politici ať jdou k čertu.“ Bylo to bizarní setkání, sotva jsem ujel kilometr slovenským vnitrozemím. A chlap s kozou, který nevěří, že Slovensko může ještě někdy dostat nezkorumpovanou vládu, dále láteřil: „Kradou všichni. A staví si vily v Rakousku nebo Francii.“

Billboard nechalo před volbami vyvěsit hnutí Obyčajní l'udia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča, který již v roce 2016 takto obvinil ministra vnitra ze Smeru: „Robert Kaliňák přinesl do slovenské politiky a slovenské policie praktiky sicilské mafie.“ A novinář Kuciak později opravdu přišel se sérií článků, které prokazovaly spojení špiček Ficovy strany se slovenskou odbočkou obávané italské kalábrijské mafie ’Ndranghety. A v těchto souvislostech upozorňoval i na propojení vládní politiky s podnikatelem Kočnerem.

Nevím, jestli s případným Ficovým návratem do čela kabinetu je možné napřímo hlásat, že v předčasných slovenských parlamentních volbách zvítězila mafie. Organizovaný zločin má ale k Hranolovi i k celé struktuře vítězné strany zcela jistě blíže než k jiným partajím.

Zůstat ve střehu

Připomínám i slova bývalého slovenského prezidenta Andreje Kisky, který v lednu 2020 v průběhu soudu nad vykonavateli vraždy Jána Kuciaka napsal otevřený dopis předsedovi Smeru. A pohoršil se nad tím, že nájemní vrazi před soudem zmínili i jména předních Ficových politiků. „Kdybyste jednal, Ján Kuciak i Martina Kušnírová mohli asi žít. Měl jste v rukou policii, která Kuciaka odmítla bránit, když o to žádal,“ osočil Fica z morálního podílu na dvojnásobném mordu. Když Kočner začal vyhrožovat Kuciakovi a jeho blízkým, policie skutečně nereagovala. „A od té doby jsme se báli,“ potvrdil u soudu Kuciakův bratr Jozef.

Mají se tedy Slováci něčeho bát i po velmi pravděpodobném Ficově návratu k moci? Rozhodně musejí být ve střehu a také potřebují celou družinu podobně odvážných žurnalistů, k jakým patřil úkladně zavražděný Ján Kuciak.

Tagy: