Kolář: V mnohém s Piráty nesouhlasíme, jsou nevěstou z rozumu. Chci prezidenta Kalouska

K věci 24.9.2021

Po volbách si neumíme představit jakoukoli spolupráci s extremisty a populisty, řekl v pořadu K věci Ondřej Kolář, starosta Prahy 6 z TOP 09. Z tohoto důvodu ani s Andrejem Babišem, dodal ve vysílání CNN Prima NEWS. Naopak Piráti pro něj představují nevěstu z rozumu.

Ačkoliv TOP 09 tvoří koalici společně s ODS a KDU-ČSL, už teď je jisté, že budou muset vyjednávat o další spolupráci s dalšími stranami. „Po volbách si neumíme představit jakoukoli spolupráci s extremisty a populisty. Kdo se bude takto projevovat, s ním nebudeme vládnout,“ sdělil jasně starosta Ondřej Kolář, čtyřka na pražské kandidátce koalice Spolu.

Z tohoto důvodu si neumí představit spolupráci s Andrejem Babišem ani hnutím ANO. Naopak s Piráty by koalice společnou řeč našla, i když s nimi v mnohém nesouhlasí. „Jsou pro nás takovou nevěstou z rozumu,“ řekl.

Zároveň ale dodal, že je potřeba se vrátit do reality. „S Piráty jsme soupeři a každá koalice se snaží získat víc voličů, aby měla lepší výchozí pozici. Vyjednávání je až dalším krokem,“ zdůraznil a potvrdil, že jednotlivé strany v koalici Spolu nadále zůstanou, a to i v opozici.

Předseda SPD Tomio Okamura však nedávno ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že ODS se tajně schází s hnutím ANO, aby vyjednala případnou spolupráci. „Okomentoval bych to citátem z knihy Egypťan Sinuhet – je to pouze bzučení mouchy v mých uších,“ reagoval Kolář.

Ani ministryně Jana Maláčová (ČSSD) se nedávno nezdržela komentáře na účet ODS. Podle ní se premiér Andrej Babiš obouvá do všech stran, vůči koalici Spolu se však tolik nevymezuje, nechává si tedy otevřená dvířka pro povolební vyjednávání.

Vláda ANO a SPD bude katastrofa

„On (Babiš) nás nešetří, je to jen obranný reflex paní Maláčové, která ví, že s ní nikdo žádné povolební vyjednávání nepodvede,“ okomentoval její slova Kolář. Podle něj vyvolává jen zbytečnou hysterii. „Ale ano, pokud bude vládnout ANO a SPD, bude to katastrofa,“ dodal.

Po volbách by se zaměřil na to, jak ušetřit. „Budeme úspory hledat všude. Ve státní správě musíme jít resort po resortu a vymýšlet konkrétní řešení,“ podotkl s tím, že konkrétnosti je předčasné „střílet od boku“.

Podobně ostražitý byl i v odpovědi na otázku, koho by TOP 09 nominovala jako kandidáta na prezidenta. „Abych řekl pravdu, k téhle debatě ani nedošlo, ale TOP 09 se k tomu postaví zodpovědně, nebudeme tahat jména z klobouku. Osobně si umím představit Miroslava Kalouska,“ dodal Kolář.

Tagy: