Čtyři, pět, šest? Třetí dávkou vakcíny covid zřejmě neskončí, hrozí přeočkování každý rok

Očkování seniorů

Dvě dávky vakcíny nestačí

Pandemie nemoci COVID-19 už ve světě řádí dva roky a s nástupem nových mutací neustále mění pravidla hry. Přestože zatím lidstvo v boji se zákeřným koronavirem nevynalezlo lepší zbraň než očkování, panuje v části veřejnosti značná frustrace z informací, že vakcína nefunguje tak, jak se předpokládalo. Mutace ukázaly, že dvě dávky nestačí, a stále častěji zaznívá, že zřejmě nebudou muset stačit ani tři.

„Udělejme tečku za koronavirem,“ znělo hlavní heslo očkovací kampaně českého ministerstva zdravotnictví. Kampaň spočívala v tom, že lidé budou mít po dvou dávkách vakcíny nad covidem vyhráno.

Ukazuje se ale, že to není úplně pravda. Vakcína byla vyvinuta na původní kmen covidu a proti mutacím jeho účinnost klesá. Stejně tak se ukazuje, že se v těle postupně snižuje i množství protilátek, a to především u nejrizikovějších seniorů. Proočkované země zvládají covidovou situaci lépe a z dat z nemocnic vyplývá, že vakcína opravdu chrání proti těžkým průběhům nemoci, nebrání však tomu, aby se i očkovaní lidé nakazili a nemoc dále šířili, i když v menší míře než neočkovaní.

Třetí boostovací dávka byla půdovně považovaná jako spíše dobrovolný doplněk pro seniory, dnes se z ní stává v podstatě povinnost, pokud si lidé chtějí zachovat platnost covid pasů také po devíti měsících od aplikování druhé dávky.

Třetí dávkou to nekončí

Přestože má aktuálně tři dávky v sobě pouze přibližně něco přes 10 procent českých občanů, hovoří nastupující vláda již o dávce čtvrté. „Jak to teď vypadá, bych si netroufl říct, že nebude potřeba čtvrtá dávka. Myslím, že by bylo velmi neseriózní, kdyby někdo říkal, a také to zatím nikdo neříká, že po třetí dávce imunita vydrží tak dlouho, že už žádná další dávka nebude potřeba. Je velmi nekorektní říkat, že dostanu třetí dávku a jsem za vodou,“ uvedl budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Přeočkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu možná bude kvůli nové variantě koronaviru omikron zapotřebí dříve, než se předpokládalo. V rozhovoru s americkou televizí CNBC to řekl šéf farmaceutické společnosti Pfizer Albert Bourla.

Bourla uvedl, že se podle reálných dat ukáže, jak dlouho třetí dávka vakcíny proti COVID-19 od firem Pfizer a BioNTech bude chránit před omikronem. „Myslím, že budeme potřebovat čtvrtou dávku. Řekl jsem to několikrát. U předchozí (varianty) jsem odhadoval, že to bude 12 měsíců po třetí dávce. S omikronem musíme počkat, protože máme velmi málo informací. Možná ji budeme potřebovat dříve,“ řekl ve středečním rozhovoru. Zároveň poznamenal, že třetí dávka poskytne velmi dobrou ochranu.

Naznačil však, že očkování dost možná neskončí ani u čtvrté dávky a bude nutné každoroční přeočkování, jako tomu je u chřipky. „Podle našeho odhadu, založeném na tom, co doposud víme, bych řekl, že nejspíš bude potřeba přeočkování každý rok,“ sdělil Albert Bourla.

Společnosti Pfizer a BioNTech ve středu oznámily slibné výsledky prvních testů své vakcíny při nasazení proti nové koronavirové variantě omikron. Tři dávky vakcíny podle prvních závěrů účinně chrání před omikronem, zatímco ochrana, kterou poskytují dvě dávky vakcíny, u omikronu oproti předchozím variantám znatelně klesla. Dvě dávky nicméně podle těchto závěrů i v případě omikronu pravděpodobně stále brání vážnému průběhu nemoci.

Tagy: