Zmatky kolem 1. září? Kolik ukrajinských dětí usedne do lavic, neví školy ani vláda

Ukrajinská dívka v české škole

Chaos ve školství

Začátek školního roku se blíží mílovými kroky a vedení českých škol stále netuší, kolik ukrajinských dětí 1. září usedne do lavic. Přesně to neví ani ministerstvo školství, pouze odhaduje. Vláda totiž nemůže s určitostí říct, kolik ukrajinských uprchlíků se už vrátilo nebo ještě hodlá vrátit do své země.

Ještě před prázdninami vláda počítala i s tím, že do českých škol nastoupí až 130 tisíc ukrajinských dětí z uprchlických rodin. Nyní ministerstvo školství mluví zhruba o polovině. „Skutečně ještě nevíme, kolik těch lidí se vrací zpátky na Ukrajinu,“ konstatoval šéf resortu Vladimír Balaš (STAN).

Ještě ve čtvrtek se některé děti z Ukrajiny přišly zapsat do základních škol. Ty mají do 15. září povinnost nahlásit své kapacity.

Třeba Natalia přišla zapsat svou dceru Nasťu do 7. třídy. Se štěstím sehnala poslední volné místo ve spádové škole. Původně uvažovala i o návratu domů. „Na začátku srpna jsem volala svým známým, abych věděla, jak to na Ukrajině vypadá. Jenže hodně učitelů se z Buči a Irpině odstěhovalo, škola je tam rozbombardovaná,“ uvedla.

Teprve v září a říjnu se prý ukáže, kdo ze zapsaných dětí skutečně nastoupí. Ve školách, kde nebude místo, by ministerstvo školství chtělo vytvořit ukrajinské třídy. „Naším cílem je integrovat ty děti do české společnosti a našeho vzdělávacího systému. Nechceme z nich ale udělat Čechy,“ řekla náměstkyně ministra školství Pavla Katzová.

Novinka čeká střední školy, které kraje vyberou, aby naučily cizince česky. „Vyhláška přijde až příští týden, takže informace se dostane k našim ředitelům až s tou vyhláškou,“ vysvětlila pražská zastupitelka Mariana Čapková (Praha sobě). Tedy jen pár hodin před startem nového školního roku. Nutno podotknout že zájem o střední školy je ze strany ukrajinských studentů minimální.

Tagy: