Jak zaplatíme za školní pomůcky? Rodiče se bojí září, téměř třetina využije pomoc státu

Rodiče se obávají nákupu školních pomůcek.

Co dělat, když nemám na školní pomůcky

Inflace začne od září velmi výrazně ovlivňovat i život českých dětí. Řada rodičů se bojí, že jim budou chybět peníze na školní pomůcky. Odhadují, že letos by za ně v průměru měli zaplatit kolem tří tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že v podobných případech může pomoct i sociální dávka.

Z průzkumu Providentu, který si nechala vypracovat organizace Neviditelní, vyplývá, že 37 % rodičů bude pořizovat levnější pomůcky a téměř 30 % využije pomoc od státu. 14 % chce nakupovat takzvaně z druhé ruky a jen o něco víc než čtvrtiny dotázaných se prý zdražování nijak nedotkne a na školní akce, pomůcky a dětské kroužky zatím peníze mají.

Jednou z maminek, které to naopak přidělává starosti, je paní Tereza. Její dcera nastoupí v září do druhé třídy. Některé pomůcky už má nachystané od loňska, s těmi dalšími jí pomohou třeba dary. „Loni jsme získali krásnou, skoro nepoužitou aktovku od kamarádky. Máme taky hodnou Prahu 11, která nám dává pomůcky – vodovky, tempery,“ vypočítala maminka.

Nákup základních školních pomůcek ji prý vyjde letos až na pět tisíc korun. A už přemýšlí nad dalšími výdaji. „Oblečení. Člověk musí nakoupit věci jako bačkory, sálové boty. Obědy, družina, kroužky. To jsou další tři až čtyři tisíce,“ doplnila.

Právě kroužky bude muset 14 % rodičů podle průzkumu omezit. Až 11 % z dotazovaných rodičů si bude muset vzít ke své práci brigádu nebo směny navíc, rodinu o pomoc musí požádat 6 % a stejné procento rodičů přiznává, že jejich dítě bude chodit na oběd jen někdy.

Pomoc státu

S rostoucí drahotou částečně pomůže stát. „My jako ministerstvo školství poskytujeme prostředky jak žákům prvních ročníků základních škol, tak dětem v přípravných třídách základních škol, a to 500 Kč na jednoho žáka na jeden školní rok,“ informovala mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

„Pro nákup školních pomůcek je možné také využít mimořádnou okamžitou pomoc. Ta se poskytuje paušálně všem, kteří o ni požádají. Uděluje se na základě příjmové a sociální situace,“ doplnila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

O mimořádnou okamžitou pomoc mohou rodiče žádat na kterémkoliv pracovním úřadě a rozhodující není věk dítěte. Pomoc ale není nároková a kromě majetkových poměrů žadatele doporučuje ministerstvo doložit i seznam věcí, které škola vyžaduje.

Tagy: