KOMENTÁŘ: Babiš nebo Okamura? Proti Ficovi čajíček. Ruský medvěd požírá Slováky zaživa

Važme si naší parlamentní opozice, proti té slovenské je to v dobrém slova smyslu slabounký čajíček. Směr-SD Roberta Fica na rozdíl od některých českých politiků či aktivistů již ani neskrývá svou proruskou orientaci, naopak se k ní hrdě hlásí. Slovenská opoziční strana se svou rétorikou dostala na úroveň Ladislava Vrabela, Jindřicha Rajchla či Trikolory. Na rozdíl od nich je ale Směr favoritem příštích voleb.

Nejsme proruští, jen chceme mír. Je vám tato hláška povědomá? Ano, jde o obvyklou výmluvu českých politiků či aktivistů, kteří se řadí do takzvané ruské páté kolony. Oni přece nejsou proruští, jen chtějí přestat posílat zbraně napadené Ukrajině a nutí Volodymyra Zelenského, aby šel „vyjednávat“ s agresorem a masovým vrahem (Vladimirem Putinem) – který o mír očividně nestojí.

I když je roztomilé toto slovíčkaření a hra na kočku a myš v režii českých rusofilů, kteří vůbec „nejsou proruští“ (mrk, mrk), naši východní bratři posunuli celou věc na nový level. Perfektním příkladem je opoziční Směr-SD. Ten už nějakou dobu nic neskrývá, prostě své proruské sympatie bez problému přiznává.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nastane exodus? Mnozí Slováci zvažují, že po volbách opustí svoji domovinu

„Základní historická pravda je, že válka a fašismus vždy přicházely ze Západu a svoboda a mír z Východu. Dříve nás okupovali Němci, teď nás okupují Američané,“ prohlásil místopředseda Směru Ľuboš Blaha před svými podporovateli.

Rovněž poděkoval komunistickým soudruhům za podíl na Slovenském národním povstání a ruskému národu za osvobození (v ruštině). Myslel tím rok 1945, nebo 1968? U člověka, který papouškuje ruskou propagandu s podobným nasazením jako kdysi stalinistický komunista Václav Kopecký? Těžko říct…

Ani expremiér a dost možná budoucí slovenský předseda vlády Robert Fico se s prokremelskou rétorikou nedrží zrovna stranou. I on se ve svých projevech přibližuje čím dál více ruské propagandě.

Fico na úrovni Skály

„Válka na Ukrajině nezačala včera ani před rokem. Začala v roce 2014, když ukrajinští nacisti a fašisti začali vraždit ruské občany na Donbase.“ Člověk se zamyslí, jestli tento výrok nepronesl někdo z českých komunistů, jako je Josef Skála nebo Zdeněk Ondráček. Tentokrát to byl „sociální demokrat“ Robert Fico.

Proruská rétorika Směru se sice moc neliší od českých komunistů, Trikolory nebo od aktivistů, jako je Ladislav Vrabel. Děsivé jsou však slovenské průzkumy, v nichž je Ficova strana hlavním favoritem voleb, které proběhnou již koncem letošního září. Zdá se proto, že ruského medvěda a jeho řádění ve slovenských luzích a hájích čekají zlaté časy.

Ukazuje se také, že věčné srovnávání Roberta Fica s Andrejem Babišem je čím dál více nesmyslné. I když prezidentská kampaň českého expremiéra v mnohém překročila pomyslnou červenou linii, rozhodně nelze říct, že by ANO bylo proruským, protiatlantickým či protiunijním hnutím. Ani SPD si ve své rétorice zdaleka nedovolí zajít tam, kam slovenský Směr.

Co si z toho vzít? Vývoj na Slovensku by měl posloužit jako obrovský vykřičník pro český kabinet premiéra Petra Fialy (ODS). Jasně totiž ukazuje, kam až neschopnost vlády a neustálé rozdělování společnosti může zajít.

Tagy: