Nastane exodus? Mnozí Slováci zvažují, že po volbách opustí svoji domovinu

Na Slovensku se blíží předčasné parlamentní volby. Ty rozhodnou nejen o tom, kdo se ujme moci, ale dost možná i o emigraci mnohých Slováků. Řada lidí totiž zvažuje, že opustí svoji domovinu. Podle čerstvého průzkumu agentury Ipsos jde až o 15 procent z nich. A to již dnes stovky tisíc Slováků žijí v zahraničí, podstatná část z nich přímo v Česku.

Odchod do zahraničí podle průzkumu agentury Ipsos zvažuje až 15 procent Slováků. Z toho sedm procent právě v důsledku výsledků voleb, jak informuje tamní deník Pravda. Nejvíc o emigraci přemýšlí lidé z aktuálně dvou nejsilnějších stran, kterými jsou dle průzkumů Směr-SD a Progresivní Slovensko.

PODÍVEJTE SE: Slovenský předvolební bizár

„Zvažování odchodu do zahraničí v důsledku obavy z voleb můžeme vnímat jako silný projev strachu z výhry a vládnutí strany, případně stran, které jsou na opačném pólu politického spektra. Voliči Směru a PS představují protipóly, které se vůči sobě vymezují jak na straně samotných stran, tak i na úrovni jejich voličů,“ komentoval pro Pravdu šéf agentury Ipsos Jakub Hankovský.

Dalšími faktory, které Slováky uvažující o emigraci trápí, jsou kupříkladu míra korupce, vývoj ekonomické situace nebo otázka svobody ve společnosti. To se týká třeba i svobody tisku.

Už nyní přitom mnozí Slováci z různých důvodů žijí v cizině. Podle nedávného vyjádření slovenského ministerstva zahraničí jde až o téměř dva miliony lidí. Hned 750 tisíc z nich má žít v USA, na druhém místě je pak Česká republika, kde má podle úřadu žít až 200 tisíc Slováků. Mimochodem, třeba v Rusku dnes podle aktuálních dat žije pouze 350 slovenských občanů.

Slováci v zahraničí se před zhruba dvěma týdny registrovali k tomu, aby mohli z ciziny volit v domácích volbách. Přímo z Česka se podle dat slovenského resortu zahraničí o volbu přihlásilo 26 996 lidí, což je suverénně nejvyšší počet. Na druhém místě se nachází necelých devět tisíc Slováků žijících ve Spojeném království. Z USA se k volbám registrovalo jen lehce přes dva tisíce. Celkově se k volbám v září ze světa přihlásilo téměř 73 tisíc Slováků.

7️⃣2️⃣9️⃣9️⃣3️⃣ 👌😎 O možnosť #VOLIŤ ✌️ poštou požiadalo takmer 73 tisíc slovenských občanov. Rekordné číslo prekonalo...

Posted by Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR on Friday, August 11, 2023

Role tzv. krajánků, tedy občanů daného státu žijících v cizině, přitom může být významná. I jejich hlasy se počítají a mohou ve výsledku rozhodnout o tom, kdo bude v domovině vládnout. A slovenští krajánci to ví.

„Je klíčové, že umí formulovat své názory a zájmy. V historii Slovenska jsme my krajánci sehráli mnohokrát skutečně klíčovou roli,“ cituje deník Postoj ředitele Slovenského domu v Praze Vladimíra Skalského.

PODÍVEJTE SE: Slovensko od Fica k Ficovi

Předčasné volby na Slovensku se konají 30. září. Podle průzkumů je již několik měsíců favoritem na vítězství Směr-SD v čele s několikanásobným expremiérem Robertem Ficem. Podle většiny průzkumů se na druhém místě pohybuje strana Progresivní Slovensko, následuje Hlas-SD. Další partaje se pohybují kolem pětiprocentní hranice volitelnosti. Do Národní rady by se mohlo dostat až deset stran.

Tagy:
Slovensko průzkum volby Slováci Robert Fico Česko USA Hlas-SD Progresivní Slovensko SMER - sociálna demokracia Ipsos