Co SPD předvádí kolem Ukrajinců? Hyenismus a vyvolávání nenávisti, míní komentátor

Komentátor Martin Schmarcz

Martin Schmarcz se pustil do SPD

Co SPD předvádí kolem ukrajinské komunity v Česku, je skutečně hyenismus a vyvolávání nenávisti. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Martin Schmarcz. Zároveň vyzval ministerstvo vnitra a policii, aby zveřejňovaly národnost lidí podezřelých z trestných činů. „Zabránilo by se tak spekulacím, že se kvůli Ukrajincům zhoršila bezpečnostní situace,“ dodal.

„Už jsem skoro říkal, že SPD již není ostrá extremistická strana. Co ale předvádí kolem Ukrajinců? A co jsme viděli kolem napětí mezi ukrajinskou a romskou komunitou i v souvislosti s plzeňským případem jediného Ukrajince? To je skutečně hyenismus a vyvolávání nenávisti,“ kritizoval Schmarcz opoziční hnutí ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tento týden vzbudil velkou pozornost případ z Plzně, při němž osmnáctiletý cizinec podle kriminalistů brutálně napadl, znásilnil a pokusil se zavraždit dívku, které je 15 let. Podle plzeňského primátora Romana Zarzyckého (ANO) je obviněným Ukrajinec, který ale v Česku žije již delší dobu. Není tedy válečným uprchlíkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdechovský: Rusové se u nás snaží vyvolat konflikt Ukrajinců s Romy. Součást hybridní války

V sobotu se na sociálních sítích objevily informace o tom, že šestnáctiletý mladík, který měl napadnout ženu v pražské Hostivaři, je také Ukrajinec. Policie v obou případech národnost podezřelého neuvedla. SPD se dlouhodobě proti ukrajinským uprchlíkům vymezuje.

Členové opozičního hnutí také dlouhodobě požadují místo vojenské pomoci Ukrajině, která se již rok a půl brání ruské agresi, větší důraz na mírová vyjednávání. Nejsou ale příliš konkrétní v tom, jak by měl Západ s ruským diktátorem Vladimirem Putinem jednat. Nutno zmínit, že Rusko pokračuje v bombardování Ukrajiny a odmítá se stáhnout z okupovaných území.

A jak se SPD dívá na otřesný případ v Plzni? „Obludný trestný čin. Jde o selhání jednotlivých lidí. Nicméně nevíme, co je normou na východ od nás. Tam to je třeba normální,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Radek Koten (SPD). Podle něj současnému napětí nepřispívá ani chování ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Koten: Rakušan upřednostňuje Prague Pride

Vicepremiér v neděli svolal v souvislosti s dvěma případy násilné trestné činnosti mimořádnou tiskovou konferenci, na níž byl přítomen i policejní prezident Martin Vondrášek. „Na pana ministra padl dotaz, proč neudělal tiskovou konferenci na toto téma už dříve. Já mohu odpovědět za něj – včera byl na Prague Pride. To je pro něj asi větší priorita než bezpečnost občanů v České republice,“ kritizoval Koten.

Rakušan během brífinku upozornil, že Česko nadále patří k jedné z nejbezpečnějších zemí na světě. „Atmosféra ve společnosti je v současnosti nervózní, mám pro to pochopení. V takové chvíli je nejlepší opřít se o čísla a fakta. Tvrdá data mají lepší vypovídající hodnotu než xenofobní či emocionální příspěvky na sociálních sítích,“ řekl.

Rovněž nabídl statistická srovnání letošního roku s rokem 2019: „Vzhledem ke covidovému období je takové srovnání logické. Zatím v roce 2023 bylo v Česku spácháno o pět tisíc trestných činů méně než (za stejné období) v roce 2019. Meziroční nárůst kriminality je v roce 2023 šestkrát nižší než v roce 2022. V současné době je zde více cizinců, kriminalita způsobená cizinci oproti roku 2019 však prakticky nevzrostla. Současná bezpečnostní situace je pod kontrolou.“

I komentátor Schmarcz nesouhlasí s tvrzením, že by snad přítomnost ukrajinských uprchlíků vedla k vyšší kriminalitě v ČR. „Pohoršujeme se nad jedním činem, který je silně odporný a zvěrský, ale statisticky skutečně nemůžeme říct, že kvůli Ukrajincům se zhoršila bezpečnostní situace. Národnost by se v takových případech ale měla zveřejňovat, aby se zabránilo spekulacím, které jsme slyšeli například od mého předřečníka, poslance Radka Kotena,“ dodal Schmarcz.

Tagy: