KOMENTÁŘ: Babiš tvrdí, že je diplomat. Po ostudném výroku o NATO si to asi myslí jen on sám

Slíbil, že jako český prezident by přinesl společně se svým přítelem Emmanuelem Macronem ráj na zemi. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který sám sebe vnímá jako zdatného diplomata, chce na Pražském hradě uspořádat mírový summit Ukrajiny a Ruska. Svou pravou tvář však expremiér ukázal ostudným výrokem o tom, že by Polsku ani Pobaltí v případě napadení Ruskem nepřišel na pomoc. Babiš tím vyvolal mezinárodní ostudu a jako diplomat selhal, tuto lavinu nemůže zastavit ani jeho marketingový tým.

Babiš během nedělní televizní debaty v ČT na otázku, zda by Česko mělo vyslat své vojáky do otevřeného konfliktu v hypotetickém případě, kdy by bylo napadeno Polsko či pobaltské státy, opakovaně odpověděl, že „určitě ne“. „Chci mír, nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ dodal předseda hnutí ANO.

Severoatlantická smlouva, na jejímž základě v roce 1949 NATO vzniklo, přitom uvádí v článku 5, že ozbrojený útok proti členské zemi bude považován za útok proti všem členům aliance. V takovém případě mají ostatní členské státy v součinnosti podniknout takovou akci, jakou budou považovat za nutnou, a to včetně použití ozbrojené síly.

Nabízí se tedy otázka, proč vůbec členem tohoto obranného paktu jsme, pokud bychom podle potenciálního prezidenta nechtěli dodržovat de facto jeho nejdůležitější závazek. Závazek, díky němuž – doufejme – ruský agresor zřejmě ani nezvažuje, že by snad kromě Ukrajiny napadl i Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Polsko či Česko. Babišovo vyjádření šokovalo zahraniční i domácí média. Někteří čeští politici začali po tomto výroku okamžitě Polsko ujišťovat, že slova šéfa české opozice nekorespondují s postojem ČR.

Jak velký průšvih Babiš vytvořil, dokresluje i to, kterak se jeho marketingový tým snažil tento požár uhasit. „V duelu jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili. Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5,“ tvrdil krátce po debatě předseda ANO na Twitteru. Jenže to už bylo pozdě. Podobné prohlášení mělo od Babiše zaznít už během duelu.

Válka je u hranic Slovenska

I kdybychom uvěřili, že se bývalý český premiér a exministr financí pouze asi třikrát přeřekl nebo jen třikrát přeslechl otázku, přesto je třeba si přiznat, že jako diplomat totálně selhal. Obzvlášť v době, kdy válka zuří u hranic sousedního státu, by se měli kandidáti na prezidenta vyjadřovat solidním a naprosto jasným způsobem.

Zrovna Poláci, kteří domnělé či skutečné křivdy jen tak neodpouští (vzpomeňme na důl Turów), si tento incident jistě zapamatují. V tomto ohledu Babiše zřejmě nezachrání ani jeho věčné básnění o V4.

Zcela nový rozměr také dostávají Babišovy kontroverzní billboardy. „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják“ či „Generál nevěří v mír. Volte mír, volte Babiše“. Když si odmyslíme, že i podle některých expertů je jedním z hlavních cílů těchto sloganů vzbudit strach ve společnosti, Babišovým výrokem o ignorování článku 5 se možná i teoretická šance ukrajinsko-ruského summitu v Praze výrazně vzdaluje. Zahodil tím i jeden ze svých „volebních žolíků“.

I kdyby velký sen Babiše či francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vyšel a napadená Ukrajina by s ruským agresorem skutečně začala vyjednávat o míru, nezapomeňme, že nepřekročitelnou podmínkou spravedlivého míru bude obnova suverenity Ukrajiny.

Tagy: