KOMENTÁŘ: Babiš se ocitl za bodem zlomu a minul politický vrchol

V jedné obci na Vysočině hodil příznivec Petra Pavla volební lístek do urny, poté před očima volební komise zmuchlal a zahodil lístek Andreje Babiše, načež zahlásil: „Babiše do koše.“ Ilustruje to, co se v politické kariéře expremiéra stalo. Babiš rozhněval obrovskou masu lidí, obloukem minul politický vrchol a začíná svou sestupnou fázi. Jaká bude?

Že není Andrej Babiš (ANO) neporazitelný, ukázaly už poslední parlamentní a senátní volby. Že mohou schopní stratégové Babišových kampaní udělat fatální chybu v odhadu, se ukázalo nyní. A že se určitý politický styl přežije a lid chce změnu, je věc známá.

Andrej Babiš sice patří k úspěšnějším tuzemským premiérům optikou toho, že dotáhl svůj mandát do konce. I jeho vstup do politiky byl v roce 2013 neoddiskutovatelné terno. Další se ale nekoná, prohrál prezidentské volby poté, co proti sobě poštval významnou část populace.

Gratulace místo běsnění

Svou sestupnou fázi politické kariéry začal Babiš dobře. Na tiskové konferenci nepropadl svému pravidelnému amoku, kdy vinou emocí plácá páté přes deváté. Naopak uznal porážku a gratuloval generálovi. Zato výrok, že dosáhl famózního výsledku, a to přes rozdíl milionu hlasů, nebyl zrovna rozvážný. Stejně jako když odmítl, že by jeho kampaň byla negativní. To bylo vidět až z vesmíru, že negativní byla.

Nyní bude zajímavé sledovat, jak po sobotě rozehraje Babiš přerušenou opoziční hru a začne zase ostřelovat vládu. V zásadě jsou dvě možnosti. Buď Babiš ztratí drive, sebedůvěru a jistotu v sílu marketingu a ponese s sebou stigma prohraných prezidentských voleb. Pak se nabízí odchod z politiky.

Nebo Babiš spíš nabere dech a zahlásí, že parlamentní politika mu jde lépe, kandidovat na Hrad vlastně vůbec nechtěl a pokusí se být příštím premiérem. Už v sobotu koneckonců vyzval k volbě ANO v příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

Hned v roce 2024 může vyzkoušet, co prohrané prezidentské volby udělaly se sexappealem hnutí ANO. Češi budou volit do krajů, třetiny Senátu a do Evropského parlamentu. Jasněji by ale mělo být už 8. února, kdy ANO slibuje vyhodnotit kampaň a říct, co chystá dál.

Dobrá zpráva snad je, že budoucí kampaně hnutí ANO nebudou tak zapáchat drsným populismem a strašením. Nebýt hloupých hesel o válce a míru, nemusel být tak náramný rozdíl mezi vítězem a poraženým.

Tagy: