KOMENTÁŘ: Babišův malér s mailem není nijak šokující. To je na celé věci nejsmutnější

Andrej Babiš a za ním Jan Lipavský

Babiš poptával informace o Lipavském

Udělejte mi podklady na toho zm*da. Tuto žádost poslal Andrej Babiš svým spolupracovníkům, zm*dem myslel Jana Lipavského. Nedělejme si iluze. Poctivá rešerše na konkurenty včetně zjišťování nejcitlivějších informací nebude u politiků něčím neobvyklým. Nepřekvapí ani Babišův vulgární slovník, o němž dlouhé roky kolují nejrůznější šuškandy. Zaráží však otázka šéfa ANO, zda má pirátský ministr zahraničí děti. Obsah zprávy leccos vypovídá o způsobech hnutí ANO i o tuzemské politické kultuře. Přiznejme si také, že expremiér, který sní o tom, že jednou vyjedná mír mezi Ukrajinou a Ruskem, by měl umět poslat mail správnému adresátovi.

Že se Babiš vyjadřuje v soukromí během neveřejných jednání sprostě, se ví dlouhé roky. Lipavský není zdaleka prvním politikem, který si od expremiéra vysloužil nějaké to hanlivé slovíčko. Jen si vzpomeňme na odposlechy, které v roce 2017 zveřejnila Skupina Julius Šuman.

„Zaorálek je debil, Marksová je kráva a Sobotka je blbeček a svině,“ říkal Babiš, když hovořil s tehdejším redaktorem MF Dnes Markem Přibilem o připravovaných článcích. Někdejší šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který v té době seděl s hnutím ANO ve vládě, později potvrdil, že Babiš během koaličních jednání běžně posílal „do ženských pohlavních orgánů“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Udělejte mi podklady na toho zm*da, žádal Babiš složku na Lipavského. Poslal mail, kam neměl

Sprostá mluva je nicméně v případě mailu o Lipavském asi tím nejmenším problémem. I když teda… Bylo by fajn, kdyby Česká republika měla lídry, kteří dokáží i v soukromí vystupovat lépe než špinavý kanál.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Babiš žádal své kolegy o vypracování podrobné rešerše. Mimo jiné se zajímal o evakuaci Čechů z Izraele, spory s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), pirátskou kampaň či o korespondenční volbu. Ano, proč ne? Podrobná příprava politiků na oponenty skrze veřejně dostupné zdroje je naprosto běžnou a pochopitelnou praxí.

Vliv na preference bude nulový

Předseda ANO se však ptal i na to, zda má šéf české diplomacie děti. To pochopitelně zvedlo velkou nevoli. Babiš se prý o toto osobní téma zajímal, aby mohl Lipavskému položit otázku, zda by své děti poslal do války. Ať už jeho úmysly byly jakékoliv, nemůže se divit tomu, že zájem o děti politického rivala vytočí velkou část společnosti. Sám Babiš si v tomto ohledu zažil své, když byl velkým tématem vztah s jeho synem Andrejem juniorem.

Celá situace s chybně zaslaným mailem krásně dokumentuje, kam se dostala politická kultura v Česku. Zatímco v západoevropských zemích by se kvůli podobným kauzám pomalu začalo mluvit o rezignaci, u nás už by nikoho ani nenapadlo, že předseda ANO bude vyvozovat nějakou odpovědnost nebo že by mu jeho skutky snad uškodily ve volebních preferencích.

Prostě to jen svede na Lipavského, který ho „poblil“ svým víkendovým prohlášením, když řekl, že expremiér začíná být bezpečnostním ohrožením České republiky. „Všichni tu mluví o válce a o posílání našich vojáků na Ukrajinu. Chtěl jsem proto, aby mi tým zjistil, jestli pan Lipavský má děti a ví, jaký strach rodiče zažívají. A zeptal bych se ho, jestli by své děti do války poslal, protože já rozhodně ne. Mluvit o nějakých kompromitujících materiálech je směšné, jsou to přece veřejně dohledatelné informace,“ hájil se Babiš ve své reakci pro CNN Prima NEWS. Proč se ovšem jeho tým zajímal také o identitu Lipavského partnerky, zatím nevysvětlil.

Řekněme si narovinu, že mír může být klidně zítra, když se masový vrah Putin rozhodne stáhnout okupační vojska z Ukrajiny. A pokud se chce Andrej Babiš stylizovat do osoby diplomata a mírotvorce, mohl by nejdříve přestat dělat mezinárodní ostudu, jako se mu to povedlo v Polsku či Rakousku. Rovněž by nemusel mluvit o ministru zahraničí své země jako o zm*dovi. Nebo by si alespoň mohl lépe zkontrolovat, komu mail s takovým obsahem posílá…

Tagy:
Ukrajina politika Andrej Babiš názory komentář opozice Česká pirátská strana Jan Lipavský děti ANO 2011 Rusko email Ministerstvo zahraničních věcí České republiky