KOMENTÁŘ: Dusit se kvůli špinavé energii nechceme. Green Deal je ale lež a snůška pokrytectví

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Green Deal je ale lež a snůška pokrytectví, říká Schmarz

Kdo by nechtěl čistou energii? Když se zeptám vás, když se zeptáte mě, když se zeptáme kohokoli, nikdo neřekne „chci špinavou elektřinu“. Problém ale nastane, když se z té čisté energie stane drahá energie. Nebo ještě hůř žádná energie.

Klimatičtí aktivisté a zelení politici si klidně mohli ušetřit celé to moralizování a strašení, aby donutili lidi chtít čistou elektřinu. Protože tu chce přece každý. Ukázalo se to už v 90. letech, kdy odsíření našich uhelných elektráren mělo masivní podporu. Nikdo neřešil, kolik to bude stát a jak to dopadne na ceny energií. Prostě jsme si přáli žít v zemi, kde se děti nedusí a lidé neumírají předčasně kvůli spadu a popílku.

ČTĚTE VÍCE: Kartelová dohoda o zdražování? Ministr absolutně lže, nic takového neexistuje, říká Prouza

Dnes je vzduch v České republice mnohem čistší. Přičemž elektřinu to nijak fatálně nezdražilo, politici nečelili žádným protestům a občané byli spokojení. Tahle operace za „čistou energii“ se zkrátka povedla. Později i díky penězům z Evropské unie. Nyní vám ale položím řečnickou otázku: jak je možné, že Zelený úděl je naopak totální katastrofa? Ekonomická, politická, sociální, a i co se týká reálných výsledků.

A rovnou vám odpovím: protože Green Deal je jedná velká zelená lež. A to lež úplně ve všem. Začíná už tvrzením, že jde o klima. Nejde. Následuje další snůška pokrytectví: že tímto dokážeme zpomalit růst teploty, že se rychle zbavíme fosilních paliv a nebudeme závislí na ropě a plynu z Ruska, že elektřina z obnovitelných zdrojů je levná. Nic z toho není pravda. Vezmu to postupně odzadu.

Že prý jsou obnovitelné zdroje laciné? Kdybychom na přechodu k větru a slunci vydělali, museli bychom mít nižší účty za energie. My je však máme dvojnásobné – a existuje vážná obava, že porostou i nadále. Takže jasná lež.

Hořkou pachuť má další nepravdivé tvrzení, že se zbavíme vydíratelnosti Moskvou. Ve skutečnosti je to právě obráceně. Přechod na „občasné zdroje energie“ si vynutil jejich zálohování elektrárnami na plyn. A protože ten nejlevnější je z Ruska, kupoval se od Putina. Když nám ho ruský prezident zdražil, vyletěly i ceny elektřiny. Čili druhá čistá lež.

Pak tu je zaklínadlo, že Evropa je tahoun v boji za klima. K čemu to nám – Evropanům – ale je? Za dobu naší války s uhlíkem se světové emise skleníkových plynů zvýšily o třetinu, i když my jsme je o třetinu snížili. A vinou Číny a Indie porostou prudce dál. Když odsíříte elektrárnu, zlepšíte ovzduší pro Čechy. Když snížíte CO2, nezískáte nic. Nepomůžeme nikomu a ničemu a sebe zničíme. A máme tu třetí lež.

Možná nějaký uvědomělý klimatický aktivista namítne, že všechny problémy musíme překonat. Přestože nám zelení politici tolikrát lhali. Protože jde přece o „dobrou věc“ a pro tu je třeba přinášet oběti. Ochota se obětovat má ale nějaké meze a rozhodně by měla být dobrovolná, ne shora vnucená. Ale hlavně: tohle je ta nejhorší a prvotní lež apologetů Green Dealu.

Zelení politici neříkají lidem pravdu. Nejde o klima. By jsem před patnácti lety s delegací vedenou premiérem na jednání Evropské rady v Bruselu, kde se řešily tzv. energetické balíčky, předchůdci Green Dealu. Byli jsme připraveni splnit emisní cíle i je překročit díky jádru. Německá kancléřka Angela Merkelová nás ale rychle vyvedla z omylu: Žádné jádro. Raději vám dáme výjimky na delší využívání uhlí.“ Jak řekla, tak se stalo.

Samo Německo pálí uhlí jako komín. Přes biliony investované do tzv. Energiewende a větrníky pomalu na každém kopci má nyní stejný podíl elektřiny vyrobené z fosilních paliv jako Česko: 40 procent. Jaderná Francie jen 7 procent. Primárním cílem Zeleného údělu není a nikdy nebylo snížení emisí, ale zisky pro německé výrobce větrných turbín. Hořkou ironií je, že Siemens Energy, která je vyrábí, teď krachuje…

Ano, každý chce čistou energii. O tom nás nemusíte přesvědčovat zelení aktivisté ani politici. Přesvědčte nás raději tím, že se zasadíte o masivní a Evropskou unií podporovanou výstavbu jaderných elektráren. Jinak vám nikdy neuvěříme, že to myslíte se snižování emisí vážně. Máme patnáct let zpoždění a kvůli tomu trpí nejen planeta, ale hlavně čeští občané. Napravte to. A už nám nelžete. Nikdy.

Tagy: