Green Dealem pácháme ekonomickou sebevraždu, řekla Kovářová. Hrnčíř označil viníka

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) a poslanec Jan Hrnčíř (SPD)

360° 6.12.2023

Myšlenka Green Dealu není špatná, jeho realizací však pácháme ekonomickou sebevraždu, připustila v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslankyně Věra Kovářová (STAN). Zdůraznila, že ceny energií již nikdy nebudou stejné jako před krizemi v posledních letech. Poslanec Jan Hrnčíř (SPD) vládu obvinil z toho, že dodavatele dotovala 110 miliardami, zatímco vybrala pouze 30 miliard. „Někdo tak musel vydělat 80 miliard,“ vyčetl kabinetu.

„Je potřeba si nalít čisté víno. Zaznívá již z úst mnohých, že ceny energií již nikdy nebudou takové, jako bývaly před krizemi v minulých letech,“ vypíchla v pořadu 360° Kovářová, čímž měla na mysli epidemii covidu a válku na Ukrajině.

K TÉMATU: V energetice funguje papírová válka, tvrdí odborník. Stát označil za černou skříňku

Podle ní se v energetice zvyšují především distribuční poplatky. „Navyšování je způsobeno Green Dealem,“ řekla s tím, že by uvítala variantu „Real Dealu“. „Musí zaznít, že myšlenka Zelené dohody pro Evropu rozhodně není špatná. Jenže důsledná realizace nás povede k páchání ekonomické sebevraždy,“ konstatovala poslankyně. Dodala také, že se zanedbaly investice v oblasti distribuce.

Její názor na evropskou dohodu sdílí i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).  „Skoro se zdá, že jsme udělali všechno proto, aby ceny vzrostly. Vysoké poplatky z velké části platíme kvůli tomu, že se celá Evropa rozhodla si uměle zdražit emisní povolenky a uzavřít cestu fosilních zdrojů, aniž bychom měli alternativní zdroje energie,“ pronesl občanský demokrat.

„Přitom dáváme zelenou obnovitelným zdrojům, které musíme kvůli konkurenceschopnosti tvrdě dotovat,“ doplnil.

80 miliard v prázdnu?

Problém vidí Hrnčíř především v emisních povolenkách. „Právě ty výrazně zvednou výrobní cenu za killowatt o dvě koruny. Do toho nám skončila výjimka na dovoz ropných produktů z Ruska, nejspíš bude vytvářen tlak i na dovoz benzínu či nafty. To vše bude situaci jen zhoršovat,“ uvedl poslanec.

„Energetické společnosti samozřejmě snižovat zálohy nebudou, navíc budou díky emisním povolenkám vyrábět elektřinu dráž,“ pronesl. Zkritizoval rovněž vládní kroky v této oblasti. „Nacpali jste 110 miliard z rozpočtu na kompenzace dodavatelům a 30 miliard jste vybrali daní z mimořádných zisku (windfall tax, pozn. red.). Někdo tak musel vydělat 80 miliard,“ nadhodil Hrnčíř.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi se cítí být okrádáni. Dohledové úřady selhaly a jsou nanic, tvrdí ekonom Pikora

Tagy:
výroba ekonomika Jan Skopeček energetika Věra Kovářová 360° Jan Hrnčíř uhelná elektrárna Green Deal Zelená dohoda pro Evropu