KOMENTÁŘ: Eurovolby? Lidovci a TOP 09 se potřebují. ODS se klidně nechá hodit přes palubu

Jít do evropských voleb 2024 jako koalice Spolu, nebo se rozdělit? Zdá se, že velké dilema, před nímž stojí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, fakticky nemá dobré řešení. Bez společné kandidátky mohou tyto tři strany zapomenout na to, že by porazily hnutí ANO. Jenže případné „evropské Spolu“ jde vnímat i jako nesmyslný slepenec a podvod na voliče. Kompromisní východisko? Spojení TOP 09 s lidovci a ochota ODS nechat se dobrovolně hodit přes palubu.

Zahrajme si takovou hru – pojďme pátrat po hlasování v Evropském parlamentu, v němž se zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 na něčem jednomyslně shodli. S výjimkou ruské invaze, kdy europoslanci ze Spolu stojí jasně za napadenou Ukrajinou, bychom toho asi moc nenašli. Pěkným příkladem je euro, jehož zavedení v ČR fanaticky podporuje TOP 09, naopak ODS je zásadně proti.

Za zmínku stojí ale i další témata jako třeba energetika, Green Deal či boj proti dezinformacím. Zatímco ODS jako konzervativnější a více euroskeptická strana tíhne spíš k současnému Polsku, Velké Británii či Itálii, TOP 09 se více profiluje jako poctivý progresivistický „eurohujer“, který pokukuje po západoevropských státech. Někde mezi tím vším pak jsou lidovci – na jednu stranu velmi proevropští, na tu druhou ale sociálně konzervativní.

Podívejte se na debatu českých europoslanců na CNN Prima NEWS z 12. července 2023:

I přes všechny neshody představitelé ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nad společnou evropskou kandidátkou stále uvažují. Proč? Moc dobře si uvědomují sílu značky Spolu. Právě tato koalice ve sněmovních volbách 2021 porazila hnutí ANO a zajistila Petru Fialovi (ODS) premiérské křeslo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spolu do eurovoleb? Nikdo nám ruce neláme, můžeme i sami, váhá ODS. TOP 09 tasí Antibabiše

Lze také předpokládat, že se Andrej Babiš (ANO) z evropských voleb znovu pokusí udělat „referendum o vládě“. Než se nadějeme, kampaň se rozjede na plné obrátky a s ní i názorové přestřelky, ostré výpady, sprosté osočování či bahenní bitky.

ANO brzy znovu přitvrdí

Jen snílek nebo naivní člověk by očekával, že šéf hnutí ANO tentokrát upustí od populistických prasárniček typu „migranti v chatách“ či „nezavleču Česko do války“ a bude hrát v rámci mezí férovou hru. Jak je vidět, ani vrcholní zástupci Spolu s tím moc nepočítají.

„Podporuji Spolu – abychom byli schopni konkurovat Andreji Babišovi,“ řekl před časem ve vysílání CNN Prima NEWS otevřeně europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Jenže je opravdu možné aplikovat domácí, chceme-li tuzemský, boj vládní koalice s Andrejem Babišem na evropskou politiku, aby to dávalo hlavu a patu? Spíše ne.

Nejde jen o názorové rozpory, které bují na evropském poli obzvlášť mezi ODS a TOP 09 velmi značně. Zatímco KDU-ČSL a TOP 09 patří v rámci jednotlivých frakcí Evropského parlamentu k lidovcům (EPP), ODS je členem konzervativců a reformistů (ECR). Vznik „evropského Spolu“ by tak voliči mohli vnímat jako laciný podvod. Zřejmě ani v dohledné době nelze očekávat návrat ODS do EPP. Frakce ECR by navíc mohla po volbách výrazně posílit.

Zariskovat, nebo zariskovat?

Naprosto zásadní budou předvolební preference. Ty zatím ukazují, že se ODS – jakožto druhá nejsilnější parlamentní strana – bez strategických spojenců klidně obejde. I bez nich by totiž mohla v europarlamentu posílit.

To samé ovšem nejde říct o lidovcích a TOP 09. Oběma stranám by v případě samostatné cesty mohlo hrozit úplné vypadnutí z Evropského parlamentu, ať už si to jejich zástupci nyní chtějí připustit, nebo ne.

Kdyby si tedy členové KDU-ČSL s TOP 09 přiznali zmíněnou hrozbu, spojili se pro evropské volby a zároveň by hodili přes palubu ODS – v což občanskodemokratičtí europoslanci tiše doufají – mohl by se vlk poměrně slušně nažrat a koza by zůstala (skoro) celá. Teoreticky by mohlo dojít i na přizvání do nové trojkoalice. Řeč je o hnutí STAN, které po „sněmovním kroužkovacím masakru“ s Piráty přišlo o blízkého partnera.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu 2024. Představitelé Spolu slibují, že ohledně případné koalice by mělo být jasno do konce září. V té chvíli se ukáže, zda se ODS, KDU-ČSL a TOP 09 rozhodnou zariskovat, nebo… zariskovat.

Tagy: