KOMENTÁŘ: Fiala by měl přestat zneužívat značku ODS. Sloučení s TOP 09 a lidovci je fér

Lídři koalice Spolu

Vulgarita mezi českými politiky

Poslanci za TOP 09 Ondřeji Kolářovi se tento týden podařilo hned třikrát rozvířit už beztak dost rozvířené politické vody. Poprvé, když zasypal přívalem urážek slovenského premiéra Roberta Fica, podruhé, když slovně napadl exministra Zaorálka a konečně potřetí, když na CNN Prima NEWS prohlásil, že je pro sloučení ODS, lidovců a TOP 09 do jednoho silného subjektu, který bude vyhrávat volby. Řadu kolegů napříč uvedenými stranami tím nadzvedl ze židle. Ale marná sláva, racionální jádro tyto úvahy mají...

„Myslím, že je to debata, která Spolu nevyhnutelně čeká. Musíme se bavit o tom, jestli bude pokračovat volné spojení tří stran nebo vznikne jedna společná.“ Na dalším místě rozhovoru zase Kolář říká: „Chtěl bych být členem velké strany, která bude vyhrávat volby. Mně obecně projekt Spolu smysl dává a chci, aby pokračoval. Je určitě lepší síly spojovat než tříštit, protože i to vysílá směrem k lidem pozitivní signál, že přesto, že nemáme na vše stejný pohled, umíme spolupracovat.“

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Asi se nelze Ondřeji Kolářovi divit, že by byl raději členem velké strany, která to má lidově řečeno jisté, než členem malé strany, jež by se samostatně ani nebyla schopná dostat do parlamentu. Ostatně TOP 09 už je prakticky mrtvá schránka a slouží už jen k tomu, aby si jejím prostřednictvím mohli naplnit osobní ambice nejviditelnější partajní tváře, mezi něž Kolář bezpochyby patří. Je nasnadě, že osobní ambice se budou vždy naplňovat daleko lépe v něčem, co má perspektivu, než v subjektu, který může lusknutím prstu spadnout pod hranici volitelnosti (pokud tam tedy už dávno není).

Kolářova slova se zatím nesetkala s pochopením ani u dvou ostatních partnerů, ani u jeho mateřské TOP 09, kde je poměrně jasně odmítl třeba nynější europoslanec Jiří Pospíšil. Tím by se mohla celá věc zdát vyřešená. Jenže není...

Řešení výhodné pro všechny?

To, že část členské základny a stranických špiček napříč subjekty nyní integraci odmítá, totiž nemusí vůbec nic znamenat. Vzpomeňme, že členské základny ODS, TOP 09 ani lidovců se nijak výrazně neozvaly ani proti prvnímu spojování, tedy proti kandidatuře pod hlavičkou Spolu do parlamentních voleb. A už vůbec ne do voleb evropských.

ČTĚTE TAKÉ: Spojení ODS, lidovců a TOP 09? Kolářovo plácnutí do vody, nechápe Pospíšil. A není sám

Je jistě možné argumentovat tím, že se jich nikdo na souhlas neptal, nicméně pokud by se v daných stranách nějaký zásadní nesouhlas odehrával, existují mechanismy, jak by ho mohli straníci dát najevo. To se ovšem nestalo a asi proto není žádný zvláštní důvod domnívat se, že by se to mohlo stát v budoucnu. Naopak – pokud Petr Fiala bude nadále hrát svoji oblíbenou kartu o „populistech a extremistech“, což je ostatně ta jediná karta, která mu ještě zbývá, může se snadno stát, že z obavy před těmito domnělými populisty a extremisty (ať už je tím myšlen kdokoli) nakonec členské základny kývnou prakticky na cokoli. Úplnou integraci nevyjímaje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Politolog Kubáček hodnotí vulgarity politiků. Podívejte se na video.

Bude to řešení výhodné pro všechny. Petr Fiala vydělá, jelikož už nebude šéfem jen zhruba 12procentní strany. Díky sloučení s TOP 09 a lidovci se mu podaří zamaskovat fakt, že za deset let svého předsedování ODS nikam neposunul a partaj samostatně stále dělá volební výsledky, za které by v minulosti nemilosrdně padaly hlavy.

Řeč čísel je v tomto jasná a neúprosná – pokud Fiala přebíral stranu na sedmi procentech a po jeho dekádě je na nějakých 12 13 procentech, pak se zkrátka a dobře o žádném úspěchu mluvit nedá. Celkem správně vzniklou situaci vyhodnotil i exprezident a zakladatel ODS Václav Klaus, když v rozhovoru na XTV řekl, že Petr Fiala ve skutečnosti nechce být předsedou občanských demokratů, ale předsedou Spolu. Nač šéfovat něčemu, co má jen 12 procent, když je možné být předsedou subjektu, jež má nějakých 20 procent jistých a to navíc celkem bez práce a jen tak z podstaty věci.

I pro lidovce je v konečném důsledku situace také celkem jasná – bude rozhodně lépe spolknout hrdost a být u toho, než pod samostatnou značkou skončit mimo politiku a sledovat dění jen zpovzdálí. U TOP 09 zase postačí, když v nějaké funkci zůstane pět šest nejviditelnějších stranických tváří a hlavní cíl je tím fakticky splněn.

ODS jako rafinované krytí pro zcela jinou stranu

Timing celé věci se sice příliš nepovedl – asi i Petr Fiala bude mít důvod být na Koláře naštvaný kvůli tomu, že jeho velký plán propálil už nyní a nepočkal na vhodnější dobu. Ale jinak sloučení či integrace smysl dává. Především proto, že jde konečně o férové řešení směrem k dlouholetým voličům, ke členům a k lidem, kteří se stranou spojili část života v době, když to ještě byla autentická ODS.

Není správné tuto značku nadále využívat jako rafinované krytí pro politiku, která s idejemi, na nichž Občanská demokratická strana vznikla, už dávno nemá nic společného. Zvyšování daní, zavádění eura, podpora Green Dealu nebo rétorika o zemědělcích jak vystřižená z 50. let, se opravdu nemá dělat pod hlavičkou strany, jež po sametové revoluci vznikla na bázi politického konzervatismu a ekonomického liberalismu. Pro takovou agendu je skutečně lepší a férovější vytvořit nový subjekt – aby se Petr Fiala a stávající vedení ODS přestali jen bohapustě přiživovat na kdysi prestižní politické značce, s jejímž původním programem a hodnotami už Fiala a spol. dávno nemají vůbec nic společného.

Tagy: