Komentář Ivy Volkové: Ardy ležel bez ošetření sedm měsíců ve studeném kotci útulku

O Ardyho Iva pečuje každý den a i třikrát denně mu ránu čistí, je velmi hodný

Prima Mazlíček: Ardy Rafael o.p.s.

Iva Volková založila spolek Rafael o.p.s. na pomoc týraným psům. Začali se k ní dostávat ale především staří a nemocní. Většinou se poštěstí, že Iva uzdraví nejen psí tělo, ale i duši a často zvířata ještě najdou i milovaný domov. Již pro nás popsala několik příběhů statečných psů, u kterých se to povedlo. Nyní má v péči Ardyho, starého labradora, který je v léčení a Iva doufá, že se díky její každodenní péči a Ardyho statečnosti tento staroušek uzdraví.

Začátkem února jsem přebrala do péče dalšího zraněného starouška z nejmenovaného městského útulku. Pes měl tržnou a zhnisanou ránu, která mu zasahuje až do ucha. Dala jsem mu jméno Ardy.

A po jeho příjezdu se stala až neskutečná věc. Ardýsek mě chytil oběma packami a nechtěl mě pustit. V jeho očích jsem viděla obrovskou vděčnost a naději. V útulku ho sedm měsíců nechali bez adekvátního ošetření. Jenom ležel ve studeném kotci, naprosto odevzdaný svému osudu. Ardýsek byl zachráněn za minutu dvanáct.

Je to kříženec zlatého retrívra a vážil pouhých 21,8 kilogramů. Dle jeho velikosti by však měl mít okolo 36 kilogramů. Měl celotělovou atrofii svalů, lebeční kosti se mu propadají. V pravé spánkové oblasti má obrovskou fistuli komunikující i s dutinou nosní. Při výplachu rány mu teklo obrovské množství hnisu i z levé nosní dírky. Oboustranný zánět očí i uší. Hnis a mrtvé tkáně se valily proudem ven. Bylo to něco strašného.

Má lézi jařmového oblouku, což znamená zasažení kosti. Rozbor krve prokázal vysoké hodnoty leukocytů. Pak začal krvácet, krev mu tekla z rány, z ucha a nosu. Ihned nás naše paní doktorka Veronika Křížová poslala na CT vyšetření k panu doktorovi Bartoňovi. Byl zjištěn silný zánět zvukovodu, destruktivní změny na kostní tkáni a rozsáhlé zánětlivé ložisko na levé plíci. Zánět byl tak rozsáhlý, že už byl 5 milimetrů od mozku a nervových center.

S Ardýskem jezdím každý týden na odběry krve k naší paní doktorce. Měla jsem velikou radost, že vysoké hodnoty leukocytů (18 000) klesají. Ale na dalším odběru se potvrdilo opět výrazné zvýšení. To znamená, že antibiotika ztrácely účinnost. Pan doktor Bartoň řekl, že operace je nyní vyloučena z důvodu rozsahu dané léze. Musela by se obrazně řečeno „odstranit půlka hlavy“. A stále není jistota, že by tam někde nezůstalo ohnisko zánětu.

Vzorek tkáně se posílal až do Německa, abychom věděli, jak ho léčit, když nic nezabírá. Zpráva není dobrá. Ardy má Methicilin-rezistentní Staphylococcus Pseudintermedius, MRSP (1).  Je to s ním jako na houpačce, jednou se to zlepší a za týden zase zhorší. Do rány mu aplikuji emulzi a do svalu injekce. S napětím budeme očekávat výsledky příštího odběru krve. Ardýsek už přibral přes 2 kila, je to radostný a šťastný staroušek.

Je mi nesmírně líto, že tam, kde byl to nechali zajít tak daleko. Správná léčba by tomuto předešla. Ardy je moc hodný a vděčný pejsek. Je tu šťastný, chodí za mnou jako stín a nehne se ode mě. A stále se usmívá, i přes tu bolest.

A tak věřím, že se z toho tento nádherný staroušek dostane a bude si užívat v klidu a lásce svůj čas, který je mu zde vyměřen.

Iva Volková

RYCHLÁ ZPRÁVA Z RAFAELA. A fakt je skvělá :-) Ardýskovi klesly leukocyty na normální hodnoty. Měl 8.300. No, řeknu vám,...

Posted by Rafael Ops on Thursday, June 9, 2022

Tagy: