KOMENTÁŘ: Pavel Novotný je zoufalá ukázka Fialovy slabosti. I šílenosti doby

„Češi by potřebovali válku. Vyhnat je v noci z baráku, zabít dítě, zapálit barák.“ Ne, tahle slova nepronesl žádný, jak se dnes s oblibou říká, dezolát. A dokonce je nepronesl ani majitel elegantní svěrací kazajky, trvale žijící pod laskavým dohledem bílých plášťů. Světe, div se, přesně tato slova vyřkl ve svém videu člen vládní konzervativní ODS, a dokonce komunální politik, Pavel Novotný. A světe, div se podruhé, policie teď trestní oznámení, podané kvůli tomuto výroku, odložila. Nic se nestalo.

Nebylo to poprvé a můžeme vsadit boty, že ani naposled, kdy se Novotný s gustem pustil daleko za hranu slušnosti. A proč by taky ne? Když v roce 2019 napsal, že komunistický poslanec Ondráček by měl za návštěvu Doněcké republiky viset, shledal Obvodní soud pro Prahu 5, že o trestný čin nešlo, a bez povšimnutí prošlo to, že Novotný na internetu zveřejnil seznam osob určených k likvidaci (příkladně já na tom seznamu figuruji na krásném 5. místě – pokud si dobře vzpomínám). Bez následků pak procházejí řeporyjské eskapády i v domovské ODS.

ČTĚTE TAKÉ: Novotný a Ovčáček jeli na Ukrajinu. Kdyby každý pomáhal jako on, bylo by to tu hezčí, říká starosta

Té samé ODS, která o sobě stále prohlašuje, že je konzervativní. Když se měl mluvčí občanských demokratů vyjádřit k Novotného výroku výše, vybruslil z toho prohlášením, že „vyjadřování pana starosty je dlouhodobě specifické a ojedinělé“. Dobrý eufemismus, ne? Přát někomu vraždu dětí a vypálený dům – a tiskový mluvčí konzervativní vládní strany to shrne slovem „ojedinělé“.

Přitom je z čistě politického hlediska celá záležitost velmi prostá. Pavel Novotný je jen tak silný, jak je Petr Fiala slabý. Pod silným předsedou by se nikdy neodvážil takto prezentovat. Silný lídr, který má svou stranu v rukách, by s Novotným a jeho prvoplánovými provokacemi udělal krátký proces už dávno. Petr Fiala si s ním ale místo krátkého procesu jen dělával krásné fotky na sociální sítě. Ano, ten samý Fiala, který v březnu letošního roku spolu s premiéry dalších sedmi zemí adresoval výzvu majitelům sociálních sítí, aby nenávistný obsah lépe moderovali.

Nenávistné projevy ostatních se mají moderovat, s nenávistnými projevy Novotného si strana neporadí. Ty se přejdou mlčením, společnou fotečkou a kulantním výrokem o specifičnosti a ojedinělosti pana starosty. Ostatně v kuloárech je celkem známá informace, že jedna nejmenovaná bývalá místopředsedkyně ODS s oblibou Novotného využívala jako prostředek, jak názorně ukázat, že Fiala vlastní stranu naprosto nezvládá. Což taky o mnohém vypovídá.

Novotného touze na sebe za každou cenu upozorňovat bychom se mohli zasmát. Stejně tak bychom se mohli usmívat nad Fialovou slabostí i nad škodolibostí bývalé členky vedení, s níž tuhle slabost ukazuje. Jenže to bychom nesměli žít v době všeobecného boje proti projevům nenávisti. V době, kdy se tak (rádoby) šlechetnou věcí, jako je boj proti nenávisti, omlouvá věc tak hnusná, jako je zavádění cenzury. V době všeobecného boje proti nenávisti můžete klidně říci nebo napsat, že někdo má viset a někomu jinému se zase mají zabít děti a podpálit barák.

Holt asi není nenávist jako nenávist. Přitom by stačilo říci podobnou věc, jen místo o Češích mluvit například o Ukrajincích, a čekal by vás nejen soud, ale i odsouzení — příklady by tu byly. Zkrátka ukázka šílenosti doby, doby dvojích metrů, která oficiálně bojuje proti nenávisti, ale tento boj je přitom těžce selektivní.

Navzdory tomu je ale pravda, že svoboda slova je základní princip demokracie a má platit pro všechny — pomatence, provokatéry a excentriky nevyjímaje. Ale pak má platit pro všechny pomatence, všechny provokatéry a všechny excentriky bez výjimek stejně. Nemá platit jen pro ty, se kterými si dělá selfíčka pan premiér a kteří se pyšní stranickou knížkou s modrým ptákem.

Tagy: