KOMENTÁŘ: Popletená Černochová nelituje smrti Duginové a zadělává na velký problém

A není mi líto ani dcery, ani truchlícího otce, napsala zřejmě pod návalem emocí na sociální síti ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Komentář se vztahoval k události, při níž v sobotu po explozi nastražené výbušniny zahynula Darja Duginová, dcera ruského prokremelského ideologa Alexandra Dugina. Ministryně s koulemi? Nikoli, spíš projev potenciálně velmi nebezpečného nepochopení. Nepochopení klíčového rozdílu mezi barbarstvím a civilizací.

Za pozornost stojí celá komunikace ministryně obrany k danému tématu. Vezměme to od konce. Černochová to za svůj příspěvek schytala mimo jiné od exministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) nebo od svého někdejšího stranického kolegy, bývalého šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře. A hájila se velmi, eufemisticky řečeno, pozoruhodně: „Stojím si za každým slovem. Vaše slova mi připomínají bolševické propagandisty po operaci Anthropoid, pane doktore. Nebudete teď požadovat po rodinách parašutistů, aby se omluvily za atentát na R. Heydricha a po politicích, aby ho nenazývali hrdinským aktem, že ne?“

Domnívá se snad ministryně obrany, že v Protektorátu Čechy a Morava odsuzovala atentát na Heydricha „bolševická propaganda“? Neví, že „bolševici“ byli naopak vedle židů hlavním cílem nacistického vraždícího stroje a komunistický odboj v protektorátu patřil k nejvýznamnějším? Anebo je to jedno, řeči se vedou, voda teče a Twitter snese všechno?

Další kiks je ještě závažnější. Je skoro trapné připomínat, že Reinhard Heydrich byl zastupujícím říšským protektorem s reálně obrovskou mocí nad Čechami a Moravou a nesl přímou zodpovědnost za nacistická zvěrstva. Darja Duginová byla dcerou propagandisty.

A ano, Alexander Dugin i Darja Duginová se dopouštěli odporných výroků, jimiž podporovali reálně se odehrávající zločiny na Ukrajině. „Tady musí vzniknout naše tribunály. Mariupolský tribunál, Doněcký tribunál… v každém městě, podobně jako v Haagu. Tyto tribunály budou vyšetřovat zločiny těchto ne-lidí. Ukrajinci už nejsou lidé,“ prohlásila například Duginová.

Tímto citátem se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Duginová použila strašné slovo – „ne-lidi“. Teprve dehumanizace umožňuje páchat nejhorší zločiny, ať to byl holokaust nebo třeba genocida ve Rwandě. Ale právě proto nemůžeme „nelitovat“, jinými slovy „přát“ smrt, komukoli jenom kvůli jeho slovům, jakkoli nepřijatelným. Říkáš děsivé věci, zasloužíš si smrt – jsi ty vůbec člověk?

Spousta dobrých Čechů například nenávidí Romy podobně intenzivně jako Duginová Ukrajince. Přesto nikdo neschvaluje jejich odstranění pomocí výbušniny. Je to totiž hrozně nebezpečné. Tam, kde připouštíme oprávněnost vraždy (atentátu, zabití, terorismu) za slova, končí právo. Je to konec civilizace a nástup barbarství.

Tagy: