Komentátor: Babiš by se v roli prezidenta nudil víc než teď v kanceláři. Kdo je favorit?

Kmentátor deníku Právo a webu Novinky.cz Thomas Kulidakis

360° (1003)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se nebude ucházet o post prezidenta v nadcházejících volbách, odhaduje komentátor deníku Právo Thomas Kulidakis. Podle něj by se v prezidentské funkci nudil. Hlavní bookmaker společnosti Fortuna Michal Hanák pak v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že favoritem voleb je Petr Pavel.

„Andrej Babiš je impulsivní. Možná se jednoho dne probudí a řekne si: ‚Tak já do toho třeba půjdu.‘ Nečekám nicméně, že by na prezidenta kandidoval. V prezidentské funkci by se nudil víc než ve své poslanecké kanceláři v Roudnici nad Labem,“ uvedl s nadsázkou Kulidakis.

Že Babiš do prezidentských voleb nakonec nepůjde, si myslí i analytička týdeníku Echo Lenka Zlámalová. „Nemyslím si, že do prezidentské volby nastoupí kandidát hnutí ANO. Po zkoušce v senátních volbách rozhodně nenastoupí Andrej Babiš. On může v prvním kole i vyhrát, ale je absolutně nevolitelný v kole druhém. A on to dlouhodobě ví,“ poznamenala.

Pavel je jednoznačný favorit

Podle hlavního bookmakera firmy Fortuna je největším favoritem voleb někdejší druhý muž NATO. „Petr Pavel je jednoznačný favorit. Kurz na jeho vítězství je 2:1. Původní kurz klesal rychle a skokově klesnul během dvou dnů poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. Pokud bude trvat válka na Ukrajině, tak moje prognóza je, že přesvědčivě vyhraje Petr Pavel,“ prohlásil ve vysílání.

Zlámalová dodala, že ji překvapuje, jak málo Petr Pavel využívá své role generála. Podle ní je voják v čele státu společností vnímán jako záruka bezpečnosti, a proto se k němu voliči přikloní. „Je nekontroverzní kandidát. Nejvíc na něm vadí členství v KSČ, ale nepůsobí vizuálně jako komunista,“ zhodnotila analytička.

Kulidakis pak naznačil, co bude podle něj rozhodujícím faktorem voleb: „Klíč k úspěchu je, aby lidé v náročné době od prezidentského kandidáta cítili uklidňující hlas. Je důležité, aby to byl kandidát, který dokáže oslovit veřejnost z hlediska domácích problémů a dát jí naději do budoucna. Aby se lidé měli kolem koho semknout.“

Tagy: