Politik je taky člověk, řekl Nacher o odchodu Hubáčkové. Kdo ji podle Jurečky nahradí?

Exministryně životního prostředí Anna Hubáčková

360° (1003)

Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se v pondělí rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na funkci ministryně životního prostředí. Poslanec Patrik Nacher (za ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS jí popřál pevné zdraví. Ministr práce a šéf lidovců Marian Jurečka pak poodhalil, kdo dosluhující senátorku na postu šéfky resortu životního prostředí nahradí.

Hubáčková na tiskové konferenci uvedla, že ji čeká operace a po ní čtyři až šest měsíců rekonvalescence. Poděkovala za to, že mohla KDU-ČSL ve vládě stejně jako v Senátu reprezentovat. „Neznám detaily. Primárně bych ale chtěl popřát paní ministryni hodně zdraví, to je klíčové. Politik je také člověk, který má své priority. Politika se nedá dělat na úkor všeho,“ řekl Nacher v pořadu 360°.

Podobně se vyjádřil i europoslanec a Nacherův kolega z pražského zastupitelstva Jiří Pospíšil (TOP 09): „Nejprve bych chtěl paní ministryni ze srdce popřát hodně zdraví a aby ta operace dobře dopadla. To je nejdůležitější.“

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že na nalezení náhrady ministryně měl asi šest dnů. „Informaci o zdravotním stavu jsem od Aničky Hubáčkové obdržel už v červnu. Původně jsem po ní žádal, jestli by to nevydržela na ministerstvu ještě do konce předsednictva. Znovu přišla minulý týden v pondělí a řekla mi, že ta situace je pro ni už neudržitelná a že chce podat demisi,“ popsal. I on připomněl, že zdraví je přednější než politika.

Do čela rezortu chtějí lidovci jmenovat svého místopředsedu Petra Hladíka. „Ani pro něj (Hladíka) to nebyla jednoduchá situace. Částečně jsem ho postavil před hotovou věc. Po Hubáčkové nemáme moc jiných variant. Poprosil jsem Petra Hladíka, ať to projedná doma. Nakonec mi řekl, že je ochoten tu nominaci přijmout. Bude muset naskočit do rozjetého vlaku,“ zmínil ministr práce.

Souvislost s komunálními volbami a Brnem?

Hladík měl možnost stát se ministrem životního prostředí už před rokem při sestavování kabinetu po sněmovních volbách, ale rozhodl se zůstat v Brně, kde zastával post primátorčina náměstka. Tehdy argumentoval i početnou rodinou. Část veřejnosti nyní Hladíka kritizuje za změnu názoru i jej podezírá z toho, že nyní ministerské křeslo přijmul jen z důvodu, že v Brně po volbách nedosáhne na funkci primátora.

„Je to každopádně zajímavé. Otázka na pana Hladíka je, co se za tu dobu změnilo. Skutečně se nabízí to vysvětlení, které by se mohlo týkat výsledku komunálních voleb. Před několika měsíci zůstal v Brně a nyní uprostřed evropského předsednictví najednou přijede do Prahy,“ komentoval Nacher.

Podobný pohled na věc zastává i Pospíšil: „Pan Hladík nejdřív říkal, že nemá dostatek času. Tak jen doufám, že ta situace se u něj změnila. Naskočit na ministerský post do evropského předsednictví je práce na víc než plný úvazek. Pan Hladík chtěl být primátorem, volby nevyhrál, tak možná chtěl vzít za vděk křeslo ministra. Každopádně mu držím palce, je to velmi důležité ministerstvo.“

Jurečka nicméně důrazně popřel, že by Hladíkova nominace nějak souvisela se situací v Brně. „Není to žádný signál vůči Brnu, zdraví je naprosto klíčová věc. Není tu prostor pro žádné spekulace ani hledání souvislostí se situací v Brně,“ doplnil.

Tagy: