Komentátor: Proruské SPD si ve vládě neumím představit. Kdo by dělal ministry?

Radim Fiala, Jaroslav Foldyna a Tomio Okamura

360° 30.8.2023

Vládu s SPD si nedovedu představit, kdo by dělal ministry? V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl politický komentátor Jindřich Šídlo. Podle něj vládní spolupráce SPD s ANO není příliš pravděpodobná i kvůli odlišným postojům v zahraniční politice. Šídlo hnutí Tomia Okamury zároveň označil jako proruské.

„Myslím, že si Andrej Babiš vládu s SPD vůbec nepřeje. Daleko radši by vládl s jednou nebo s několika stranami současné koalice. Kabinet s Tomiem Okamurou si nedovedu představit. Když se podíváte na ten materiál, který tam je – kdo by dělal ministry za SPD?“ řekl Šídlo ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schillerová: Rozpočet je plný podvodů, úspory zůstaly v říši snů. Nepravda, oponovala Kovářová

Podle něj si vládní angažmá v budoucnu nepřeje ani sama SPD. „Pobyt v opozici jim celkem svědčí. Jediný problém, který by mohl přijít, je, že voliči SPD začnou mít trochu dojem, že jim hnutí jaksi nedoručuje výsledky,“ doplnil komentátor.

O spolupráci s ANO mluvil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda SPD Radim Fiala. „ANO je náš nejbližší koaliční partner. My toto hnutí rozhodně vyzveme k tomu, abychom šli společně do příští vlády. Záleží ale na nich, jak se k takové nabídce postaví,“ řekl opoziční poslanec.

Ani politolog Lukáš Jelínek ale nepokládá budoucí spojení SPD s ANO za příliš pravděpodobné: „Andrej Babiš nestojí o hnutí SPD ve vládě, spíš chce jeho voliče. V současnosti se snaží luxovat na krajní pravici. Spolupráce s SPD by možná nevadila voličům ANO, ale vadila by Babišovi. Sedět ve vládě s někým, kdo je pro vystoupení České republiky z NATO a Evropské unie? Myslím, že to je nepřijatelné i pro hnutí ANO.“

I podle Šídla se ANO a SPD zásadně rozcházejí v pohledu na zahraniční politiku. „SPD je prostě proruské hnutí. Oni po odchodu prezidenta Miloše Zemana nejsilněji hájí zájmy Ruska v této zemi. Poslechněte si projev, který se bude týkat války na Ukrajině. Uslyšíte to tam. Hnutí ANO přece jenom takové není. Andrej Babiš je ledacos, ale není to proruský politik,“ uvedl.

Členové SPD dlouhodobě požadují místo vojenské pomoci Ukrajině, která se již rok a půl brání ruské agresi, větší důraz na mírová vyjednávání. Nejsou ale příliš konkrétní v tom, jak by měl Západ s ruským diktátorem Vladimirem Putinem jednat. Nutno zmínit, že Rusko pokračuje v útocích na Ukrajinu a odmítá se stáhnout z okupovaných území.

V poslední době se představitelé opozičního hnutí také čím dál více vymezují proti ukrajinským uprchlíkům. Že by však SPD bylo proruské, Tomio Okamura a spol. opakovaně odmítají.

Tagy: