Vláda překáží ekonomice. Žije v iluzi, že problémy převáží zahraniční politikou, míní Pilný

Ivan Pilný

360° 25.8.2023

Vláda žije v iluzi, že zahraniční politikou převáží ekonomické problémy, lidé ale začínají být válkou unavení. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl exministr financí Ivan Pilný. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) vedle jiného viní z nečinnosti. Návrhy, jak řešit současné problémy České republiky, však podle bývalého člena hnutí ANO nenabízí ani opozice.

„Vláda by neměla ekonomice překážet, naopak má vytvořit podmínky, aby mohla ekonomika prosperovat. To se nyní v žádném případě neděje. Vláda žije v iluzi, že zahraniční politikou převáží ekonomické problémy, lidé ale začínají být válkou unaveni. Ekonomické problémy budou dopadat daleko tíživěji,“ řekl Pilný ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stejná renta pro prezidenta, méně papírování u dohodářů. Jak se změnil konsolidační balíček?

Exministr financí a bývalý člen hnutí ANO viní kabinet z nečinnosti. „Vláda vlastně nedělá vůbec nic, aby někoho nenaštvala. Zároveň je mi líto, že ani ze strany opozice nepřicházejí nějaké konkrétní návrhy, které by současnou nepříznivou situaci změnily,“ dodal Pilný.

O trochu méně kritický byl k vládě v pořadu 360° Ivan Pilip, svého času rovněž ministr financí, ačkoli i podle něj pětikoalice ve věci konsolidace veřejných financí reagovala pozdě.

„Něco se ale děje, i když ten plán evidentně neměli příliš připravený. Ekonomicko-sociální témata byla v politickém sporu zatlačena zahraniční orientací. Velká část voličů pětikoalice sice není spokojená, pokud jde o hospodářskou politiku, přesto by ale současné vládní strany volila znovu právě kvůli zachování zahraničně-politické orientace,“ sdělil Pilip.

Podívejte se na celý pořad 360°, v němž společně s Pilným a Pilipem diskutoval ještě ekonom a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer. Hlavním tématam byl obsah takzvaného konsolidačního balíčku.

Tagy: