Komentátoři: Éra Petra Fialy končí. Kdyby byl Bartoš chlap, tak složí funkci

Předseda ODS Petr Fiala a šéf Pirátů Ivan Bartoš

Balšínek a Valeš o koaličních stranách ve volbách

Předseda ODS Petr Fiala personálně prohrál volby a Piráti jsou jednoznačným zklamáním. S takovou kritikou přišli političtí komentátoři ve vysílání CNN Prima NEWS. Šéfredaktor Echo24 Dalibor Balšínek dokonce řekl, že pokud by byl šéf Pirátů Ivan Bartoš chlap, tak svou funkci okamžitě položí. Neuspěl už totiž ve třetích volbách po sobě, navíc řeší nezvládnutou digitalizaci stavebního řízení.

Balšínek s kritikou přišel proto, že republikové předsednictvo Pirátů pouze nabídlo své funkce k dispozici. K žádné rezignaci dosud nedošlo. „Drží se funkcí zuby nehty. Kdyby byl Bartoš chlap, tak to položí. Po všech prohraných volbách bylo jasné, že jsou Piráti na sestupné tendenci. Navíc je důležité přičíst i nezvládnutou digitalizaci. O mrtvých jen dobře,“ řekl Balšínek směrem ke slabým preferencím strany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velký výprask pro Piráty. Zůstávají mimo hru ve všech krajích s jedinou výjimkou

S tím souhlasil i politolog Lukáš Valeš, podle kterého se Bartoš chová jako někdejší komunističtí papaláši. „Neodstoupím, protože za to odpovědnost nenesu. Piráti navíc získali jediné mandáty v Plzeňském kraji. Kvůli nárůstu obyvatel byl ale zvýšen počet zastupitelů ze 45 na 55. Pokud by zůstalo při dřívějším složení, tak by Piráti nezískali ani křeslo,“ pokračoval v kritice Valeš.

Komentátoři se také dostali k tématu ODS, která nezaznamenala ve volbách větší úspěch. Prvenství slavila strana pouze v Jihočeském kraji. Tamní hejtman Martin Kuba je ale silně kritický k vedení ODS.

Pozornost se proto upírá na Středočeský kraj, kde může ODS složit koalici spolu s hnutím ANO. „Petr Fiala personálně prohrál volby. Skoro bych řekl, že éra Petra Fialy končí. Výsledek bude v příštích volbách lepší, protože bude volit i Praha,“ řekl Valeš.

„Jsme svědky určité laboratoře. Hnutí ANO není nezapovězený partner pro ODS. Její lídr v kraji Jan Skopeček je rebel. Patří mezi kritické křídlo strany, které v těchto volbách posílilo. Pokud by se nakonec stal hejtmanem, tak kritici ve straně velmi posílí,“ dodal Valeš.

Balšínek připomněl, že předseda ODS Petr Fiala má kolem sebe velmi loajální vedení. „Pochybnost je právě u Jana Skopečka, který je i místopředsedou Poslanecké sněmovny. Ten do té party nepatří a je na něm vidět jistá koketerie. Celá ODS je velmi oslabená a je vidět jasné vítězství Martina Kuby. Ústředí ODS rozhodně nebude mít sílu něco Skopečkovi nařizovat,“ dodal novinář.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Nedělejme, že se nic nestalo, varuje ODS vítěz voleb Kuba. Za vládou musí být vidět výsledky

Tagy:
politika Jan Skopeček ODS Petr Fiala volby Martin Kuba Ivan Bartoš Česká pirátská strana ANO 2011 Dalibor Balšínek Lukáš Valeš politické strany a hnutí